Dvouplošník RAF S.E.5a láká na Aviatickou pouť

04.05.2011

Dvouplošník RAF S.E.5a láká na Aviatickou pouť
Dvouplošník RAF S.E.5a láká na Aviatickou pouť (Zdroj: Aeroweb.cz)

V pardubickém obchodním centru AFI Palace proběhla v pondělí 2. května v nočních hodinách instalace ultralehkého stroje představujícího britský jednomístný dvouplošník z první světové války Royal Aircraft Factory S.E.5a. Jeho stavbu před nedávnem dokončil Václav Vondrášek z Českého Brodu.

Stroj, vystavený v obchodním centru až do počátku června, je poutačem na blížící se Aviatickou pouť, která se uskuteční 4. a 5. června na letišti v Pardubicích.

Na ultralehkém stroji návštěvníci obchodního centra ocení kompaktní tvary použité před devadesáti pěti roky u originálních letounů Royal Aircraft Factory S.E.5a. Ty si za první světové války získaly u pilotů oblibu pro svou robustní konstrukci a stabilitu, díky ní pak byly vhodné i pro méně zkušené piloty.

Během služby si typ dokázal vydobýt pověst mimořádně úspěšného stíhacího letounu, o čemž svědčí i řada sestřelů nepřátelských letounů. Do skončení první světové války jich bylo vyrobeno celkem 5 125 kusů a v některých státech typ zůstal ve výzbroji ještě několik let po jejím skončení.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecké dny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář