Aviatická pouť, CIAF a Helicopter Show v roce 2011

08.05.2011 7 příspěvků

Naváže Aviatická pouť na loňský veleúspěšný ročník a získá si CIAF zpět svou původní prestiž? Pojďme se s Lukášem Tláskalem podívat, jaké hlavní taháky pro nás chystají tři letecké přehlídky v České republice pro letošní rok.

Aviatická pouť, CIAF a Helicopter Show v roce 2011
Aviatická pouť, CIAF a Helicopter Show v roce 2011 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Tak, a přišlo jaro… A to znamená krásně zelené louky poseté rozkvetlými květinami, pole plné krásně žluté řepky olejné, plno pylu v ovzduší, jenž působí radosti alergikům, a prostě všechny krásy a nádhery s odchodem zimy spojené. Pro nás, letectvím postižené, to ovšem znamená nádherně modré nebe, nepodmáčené vzletové a přistávací dráhy, skvělé letové počasí a téměř nekonečná dohlednost. A v neposlední řadě to i znamená, že přišlo období leteckých dnů, na které se jistě těší početné skupiny fandů letectví, spotterů a prostě všech nás, „poletadlechtoužících“…

Ve východních Čechách máme to štěstí, že se zde budou konat dvě z největších leteckých přehlídek u nás. První na časové ose je Aviatická pouť v Pardubicích, tou druhou je CIAF na letišti Hradec Králové. A jako malý bonus zmíníme i Helicopter Show, konanou taktéž na královehradeckém letišti.

Aviatická pouť 2011

4. a 5. června, letiště Pardubice

Historie Aviatické pouti konané na Pardubickém letišti sahá až do roku 1991 a od té doby jsme měli možnost zhlédnout již 20 dílů tohoto „seriálu“. Letošní rok nás čeká díl 21. a organizátoři, alespoň to tak vypadá, po loňském úžasném ročníku neusnuli na vavřínech, a pro tento rok se snaží připravit minimálně stejně tak dobrý, ale spíš ještě lepší program. Na co se tedy můžeme těšit?


Foto Matěj Lelek

Jak sami pořadatelé uvádí, jedním z předsevzetí pro letošní show je představení letounů, které na minulý ročník nedorazily. Jsou to letouny Curtiss Hawk 75, Fieseler Storch Fi 156, Su-22 a MiG-21. Doufejme, že je tento rok v Pardubicích spatříme.

Letové ukázky budou koncipovány do několikahodinového představení, kdy se před diváky budou přehrávat scénky z různých období aviatiky. Stejný formát použili organizátoři i minulý rok a za to sklidili velký dík od návštěvníků.

Nejvíce očekávané stroje tohoto ročníku jsou Douglas DC-6B v barvách Flying Bulls nebo North American B-25 Mitchell se kterým přiletí Bernard Vurpillot a Marc „Leon“ Mathis. Druhý jmenovaný minulý rok na Aviatické pouti pilotoval letoun Focke-Wulf 190 C jen pár dní před tím, než s ním musel nouzově přistát do moře poblíž Marseille ve Francii.

Další taháky letošního programu jsou North American P-51D Mustang, Douglas DC-3, Supermarine Spitfire Mk.Vb, Hawker  Hurricane Mk.IIC a Focke-Wulf Fw-190A.

Dále se představí letouny z výzbroje Armády České republiky a letouny, které mají vztah k našemu nebi a jejichž křídla brázdila v posledních 100. letech českou oblohu. Namátkou jmenujme Avie B.H.1 a B.H.5, Tatru 101, letouny řady Trenér, které by se měly slétnout do Pardubic v počtu 18 kusů, a konečně například Ae-145, Let L-200 Morava nebo Brigadýr L-60.

K vidění bude i akrobacie, a to v podání Petra Kopfsteina, Marka Hyky a stálice Aviatické pouti, Uli Dembinského. Ani letos nebude chybět dokonalá skupinová slétanost The Flying Bulls Aerobatic Team pod vedením Radky Máchové.


Foto Matěj Lelek

Další informace o letošním ročníku Aviatické pouti najdete na http://aviatickapout.cz kde je k dispozici plno zajímavých článku a program letošní show. O akci vás také pravidelně informujeme na Aerowebu.

CIAF 2011

3. a 4. září 2011, letiště Hradec Králové

Královehradecké letiště hostí leteckou přehlídku Czech International Air Fest již plno let s přestávkou, kdy se CIAF šestkrát konal v Brně-Tuřanech. Dříve největší letecký den v České republice i přes snahu organizátorů lehce upadl, i když se zdá, že chytá druhý dech.

Roky, kdy jsme na letišti v Hradci viděli za den několik světoznámých akrobatických skupin jako Red Arrows nebo Patrouille de France a plno nejrůznějších typů vojenské letecké techniky z celého světa jsou již nenávratně pryč. Je to dáno i tím, že dříve se snažili výrobci vojenských letounů předvést své stroje s vidinou prodeje několika kusů Armádě České republiky jako náhradu za tou dobou dosluhující stroje MiG-21.


Foto Jiří Kurz

Ovšem to je už dávná minulost a zajímavé vojenské letouny se na CIAF znovu vracejí. Připomeňme si například letoun Eurofighter Typhoon, který byl k vidění minulý rok.

Program letecké show organizátoři zveřejňují přibližně týden před konáním samotného leteckého dne, a jelikož ten se koná v září, budeme si muset ještě počkat. Seznam letecké techniky není také zatím nijak dlouhý, i když s blížícím se datem konání leteckého dne bude velmi rychle narůstat.

Zatím účast potvrdily státy jako Francie, Maďarsko, Belgie, Dánsko a Německo. Z toho lze vyvodit, že se představí například stroje F-16, které svou dynamickou ukázkou patří vždy mezi hvězdy CIAFu. K vidění bude i světoznámá akrobatická skupina  Breitling Jet Team, létající na letounech Aero L-39, jejichž vystoupení bude jako každoročně jedním z vrcholů programu.

Účast přislíbil i akrobat Péter Besenyei, „otec“ seriálu Red Bull Air Race, se svým strojem Extra 300SR. Očekávat můžeme i stroje Armády České republiky jako L-159 Alca, JAS-39 Gripen, Mi-24 nebo nově do výzbroje zavedené dopravní letouny CASA-C295M a snad i armádní speciál Airbus A-319CJ.

Seznam techniky, která se objeví na CIAF 2011, můžete sledovat na http://airshow.cz spolu s dalšími zajímavými informacemi a fotografiemi z minulých ročníku.

Helicopter Show 2011

21. května, letiště Hradec Králové

Helicopter Show není tak velký letecký den jako výše uvedená Aviatická pouť nebo hradecký CIAF, ovšem pro milovníky vrtulníků nebo helikoptér (vyberte si dle libosti…) je účast na této akci téměř povinná.

Přehlídka, konající se na letišti Hradec Králové, ukáže vystoupení letounů a vrtulníků, práci leteckých záchranných složek při simulaci hromadné dopravní nehody a mnoho dalšího.

Tahákem letošní show bude letová ukázka skupiny sedmi vrtulníků (3 x EC-135, 1 x EC-120, 3 x AS 355) nebo již zmiňovaná hromadná nehoda vozidel, při níž budou zasahovat EC-135 či Bell 427.

Dále jsou na programu letové ukázky různých „nerotorových“ typů, například JAS-39 nebo L-159 Vzdušných sil AČR, ukázka letounů z Pardubického CLV, letecká akrobacie na Zlinu Z-50LS, na akrobatickém větroni Shift nebo na Su-31. K vidění na obloze budou i typy jako Piper PA-34, Antonov AN-2, Avia B.H.1, Piper Meridian, dále ukázka hašení s vrtulníkem Bö 105 nebo dvojice ULL letounů Sting.

Jako doprovodný program se představí letečtí modeláři, Policie ČR s ukázkou zadržování pachatelů, hašení hořících automobilů nebo vystřihování raněných osob z havarovaných vozů.

Další informace o letošní Helicopter Show můžete získat na www.helicoptershow.cz.

Na konec článku nezbývá než popřát všem organizátorům hodně štěstí při zajišťování všeho potřebného pro letecké show, nádherné počasí a mnoho spokojených diváků.

 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecké dny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

re

08.05.2011 v 20:47 Matesaax

No osobně si rozhodně nemyslím,že CIAF chytá druhý dech,spíše naopak mám pocit,že upadá víc a víc.Po návratu této akce do Hradce je to naprostý úpadek a naděje na nějaké zlepšení myslím už není.Není to jen tím,že dříve se zde předváděli zájemci o vyzbrojení našeho letectva.Spíše jde o to,že akci kterou dříve pořádala armáda dnes pořádá soukromá firma,která z toho chce mít logicky zisk,takže již není naděje zde vidět elitní předváděcí týmy či různé vojenské lahůdky,protože je to prostě drahé..navíc soukromá firma nemá takové možnosti a kontakty jako armáda.Aspon že Aviatická pout a Dny NATO jsou dnes na takové úrovni,že CIAF může člověk s klidem vynechat.Ostravská akce na to,že to není čistě letecký den nabízí takový program,že člověk si na CIAF,kde dnes vojenské letadla by spočítal na prstech jedné ruky ani nevzpomene.Navíc chování organizátorů CIAFu,kteří naslibují program,kde toho půlka chybí bez jakékoliv omluvy či vysvětlení,nebo na obrovském hradeckém letišti nacpat vystavená letadla před diváky je bezohlednost.

Odpovědět

Aviatická pouť

09.05.2011 v 7:53 Radek

Doufám,že si vzali poučení organizátoři AP v Pardubicích z obrovského loňského zájmu a přidají trochu na organizaci vstupu,dopravy,atd.,protože minule to byla jedním slovem katastrofa.

Odpovědět

Aviatická pouť

09.05.2011 v 9:27 Honza

Souhlas s Radkem, dostat se na letiště z pardubického nádraží zabralo autobusem 45 min!!! A dalších 30 min. na koupi vstupenky!!! Show byla už v plném proudu, takže to nikomu na náladě nepřidalo. Doufám, že se na letošní ročník organizátoři připraví mnohem lépe. Byla by škoda, kdyby tím měl jinak výborný program trpět.

Odpovědět

Avitaticka pout

09.05.2011 v 10:42 Petr

Na tu se těším letos úplně nejvíc, doporučuju sehnat lístky předem a my co pojedem autem, vyjet tak v 6 rano :D

Odpovědět

Aviatická pouť

11.05.2011 v 2:13 Honza

Aviatická pouť bude dopravně značně lépe připravena. Kdo si koupí lístek v předprodeji bude mít dopravu vlakem z Pardubic až do areálu letiště ZDARMA! Parking bude na silnici 37 (Paramo směr Dražkovice) a odtamtud opět ZDARMA vlakem (historickým motoráčkem ČD) až do areálu...

Odpovědět

Doprava na AP

12.05.2011 v 19:30 Lukáš Tláskal

S tou dopravou na AP máte pravdu, minulý rok to byl mazec.. Já osobně jsem to řešil vlakem a bude to tak i letos.. A z nádraží na letiště to jde přes les, úplně v klídku pěšky za cca 30 minutek, možná o něco déle.. Doporučuju prozkoumat mapky.. A nebo jet tím vláčkem, co má jezdit.. Autem bych si to po tom, co jsem viděl minulý rok, neriskl..:)

Odpovědět

Aviatická Pouť 2011

30.05.2011 v 14:47 Miloš

Jo, jo, vloni to byl omejvák, dostat se autem do Pardubic od severu a ještě ho někam zaparkovat. Strávili jsme v hicu hodinu na dálnici couráním na jedničku, to byl ovar! Letos budu chytřejší a buď pojedu už v pátek navečer znovu autem a nechám ho za vodou u zahrádek tak nějak vzdušnou čarou nejblíže vstupu nebo sednu na vlak a hezky se v pátek projdu od nádraží k vodě a lehnu do spacáčku. Ráno je pak ještě moudřejší. A co se týká obsazení, tak Aviatická nyní vede, oproti Roudnické Memorial Air Show. Kam se hrabe Dvořák :) Letos se těším na tu DC-6ku od Red Bullu. To bude sound! Takže přeji akci a Vám hlavně azurové nebe a sem tam mráček na schování :) LETU ZDAR!

Odpovědět

Přidat komentář