V jižních Čechách nalezena sestřelená německá stíhačka Fw 190

17.05.2011

V jižních Čechách nalezena sestřelená německá stíhačka Fw 190
V jižních Čechách nalezena sestřelená německá stíhačka Fw 190 (Zdroj: Aeroweb.cz)

V Otíně u Jindřichova Hradce byly nalezeny trosky německé stíhačky z druhé světové války Focke-Wulf Fw 190A-8, která zde byla v srpnu 1944 sestřelena americkým letectvem. I přesto, že vrak letounu byl v asi sedmimetrové hloubce téměř 67 let, je mimořádně zachovalý. Našla se vrtule, podvozková noha, blok motoru, poničená kabina se sedačkou, letecké kulomety a také kanóny s municí.

Na lokalizaci a následném vyzvednutí trosek letounu pracoval tým odborníků v čele s Vladislavem Burianem, předsedou Klubu historie letectví v Jindřichově Hradci a zároveň archeologem tamějšího muzea. „Je to patrně největší letadlo, které se dochovalo z jedné z největších leteckých bitev nad Českem,“ uvedl pro Českou televizi Burian.

Pilotem sestřeleného letounu byl s největší pravděpodobností známý letec Hubert Engst. Během bitvy útočil na formaci čtyřmotorových B-24 a jeden z nich sestřelil. Jeho stroj byl však při útoku vážně poškozen a následně vzplanul. I když byl Engst vážně zraněn, dokázal z letounu vyskočit a zachránit se.

Letecká bitva se nad Jindřichohradeckem uskutečnila 24. srpna 1944 mezi USAAF a německou Luftwaffe. Stíhačky Spojených států se právě vracely z náletů na české cíle, když je napadli němečtí letci. Při boji, který trval přibližně 15 minut, bylo sestřeleno čtrnáct letounů, z nichž jedenáct patřilo Německu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář