Letouny CASA opět smějí do vzduchu

20.05.2011

Letouny CASA opět smějí do vzduchu
Letouny CASA opět smějí do vzduchu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Tři ze čtyř armádních letounů CASA C-295M mohou opět létat. Ve čtvrtek to povolil náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Čtvrtý letoun zůstává nadále v rukou odborníků.

Transportní letadla byla mimo službu postavena na počátku května. Tehdy se u jednoho ze strojů objevila závada avionického systému. Kvůli odstranění poruchy přiletěli do České republiky odborníci ze španělské pobočky, kde se tyto letouny vyrábějí. U letounů došlo k přeinstalování softwarového vybavení a následně byly provedeny kontrolní lety.

Pozastavení letů přitom není první problém, který se u C-295M objevil. Už samotný nákup letadel, při kterém se kontrakt podepsal den předtím, než tehdejší nový ministr Martin Barták nastoupil do své funkce, budil pochybnosti.

Skepsi vyvolaly i informace o tom, že armáda musí odložit vyslání těchto letadel do Afghánistánu, protože systém ochrany proti raketám neprošel vojskovými zkouškami. Firma Omnipol, která systém dodala, ho bude muset vyměnit či opravit. Podle mluvčí generálního štábu Jany Růžičkové, požádala společnost Omnipol o prodloužení termínu z konce dubna na 15. června.

Letouny CASA mají v českém vojenském letectvu nahradit stroje An-26, které nedávno armáda téměř po třiceti letech vyřadila z výzbroje.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Armáda ČR


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář