Od proslulého Lindberghova letu přes Atlantik uběhlo 84 let

21.05.2011

Od proslulého Lindberghova letu přes Atlantik uběhlo 84 let
Od proslulého Lindberghova letu přes Atlantik uběhlo 84 let (Zdroj: Aeroweb.cz)

20. května roku 1927 odstartoval do té doby neznámý Charles Lindbergh k letu, který se zapsal do historie letectví. Tehdy pětadvacetiletý pilot dokázal jako první přeletět sám Atlantský oceán bez mezipřistání. Lindbergh odstartoval z letiště Roosevelt field v New Yorku a o 33 hodin později bezpečně přistál na pařížském letišti Le Bourget.


Lindbergh se svým letounem Spirit of St. Louis

Podnět k pokusům o překonání "velké louže" dal již v roce 1919 newyorský hoteliér Raymond Orteig, který za přelet z New Yorku do Paříže nabízel 25 000 dolarů. Tato meta se ale tehdy zdála tak těžká, že se o zdolání Atlantiku v prvních pěti letech nepokusil vůbec nikdo. Až polovina dvacátého století přinesla první snahy. Zpravidla ale končily nezdarem. Jako největší problém se ukazovala hmotnost letadla. Stroje vybavené několika přídavnými palivovými nádržemi se totiž často vůbec neodlepily od země, v těch nejhorších případech dokonce havarovaly.

Charles Lindbergh měl oproti tomu úplně opačnou strategii. Svůj letoun Spirit of St. Louis se snažil udělat co nejlehčí. Oproti svým konkurentům se navíc rozhodl letět sám. V letadle se pak zbavil i takových věcí, jako byl padák nebo vysílačka.

Přesto byl právě jeho let tím úspěšným, ačkoli samotná cesta nebyla nijak jednoduchá. Nad Atlantikem ho potkaly dvě velké bouře, navíc musel bojovat s únavou. 21. května ale vyčerpaný pilot bezpečně přistál v Paříži a domů se vrátil jako hrdina. Za své zásluhy získal několik vyznamenání, například Záslužný letecký kříž nebo nejvyšší americké armádní vyznamenání Medal of Honor.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář