Na víkendovou Aviatickou pouť se slétají první účastníci

01.06.2011

Na víkendovou Aviatickou pouť se slétají první účastníci
Na víkendovou Aviatickou pouť se slétají první účastníci (Zdroj: Aeroweb.cz)

V úterý přistál na pardubickém letišti první aktér letošní Aviatické pouti, která se koná v Pardubicích již tento víkend. Z Německa na akci dorazil německý kurýrní hornoplošník Fieseler Fi 156 Storch. Ten v programu vystoupí v komponované velkoprostorové scéně představující období bojů o Francii v roce 1940.

Hornoplošníky Fi 156 Storch se za druhé světové války staly nosným typem kurýrního letadla německých vojsk na všech frontách války. Je zajímavé, že tento typ se úzce váže také k Československu a zejména k současnému pardubickému kraji. V nedaleké Chocni se tento typ vyráběl od roku 1943 pro potřeby okupantů a do konce války se tam vyrobilo 156 kusů. Po válce výroba pokračovala pro naše vojenské letectvo a do roku 1949 se v Chocni vyrobilo dalších 288 strojů označovaných v Československu jako K-65 Čáp.

Na středu byl naplánován přílet dalších dvou účastníků s letadly z druhé světové války. Mělo se jednat o B-25J Mitchell a  P-51D Mustang  francouzské společnosti Société de Développement et de Promotion de l´Aviation, sídlící ve francouzském centru historického létání na letišti Cerny v La Ferté-Alais. Bohužel včerejší podvečerní nehoda letounu B-25J Mitchell nedaleko Paříže vše změnila. Letoun byl zničen, proto na Aviatickou pouť nepřiletí.

Další zahraniční stroje přiletí ve čtvrtek a zejména pak v pátek, tak aby se na letošní Aviatické pouti mohly návštěvníkům představit v plné kráse. 21. ročník Aviatické pouti se koná 4. a 5. června na letišti v Pardubicích. Letiště bude otevřeno pro veřejnost po oba dny od 8 do 20 hodin a hlavní letový program s několika velkoprostorovými představeními proběhne od 12 hodin do 17:30.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecké dny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář