Zlin vyvinul software na výpočet opotřebení svých letadel

10.06.2011

Zlin vyvinul software na výpočet opotřebení svých letadel
Zlin vyvinul software na výpočet opotřebení svých letadel (Zdroj: Aeroweb.cz)

Společnost Zlin Aircraft vyvinula pro provozovatele letadel značky Zlin jedinečného pomocníka, software AMU Viewer, který umožňuje stanovit míru případného únavového poškození letounu.

Program AMU Viewer spolehlivě vyhodnotí, zdali pilot použil letadlo k akrobatickým a cvičným účelům, nebo se s ním jen běžně „proletěl“ v daném časovém úseku. „Novinku ocení hlavně zákazníci, kteří letadla ZLIN sice provozují, ale používají je i cizí piloti, a provozovatelé tak nemají jasný přehled o tom, co se s letounem skutečně děje,“ uvádí výhody inženýr Stanislav Tománek, technický ředitel společnosti Zlin Aircraft. To se však s novým a uživatelsky velmi přívětivým softwarem mění. Aerokluby a letecké školy provozující výcvik si tak mohou například snadno stanovit ceny letových hodin stejně jako pronajímatelé cenu pronájmu letounů.

K vyhodnocení únavového poškození letounu stačí jen informace z letové knihy, data z registračního akcelerometru AMU1 a nainstalovaný software. Program je dodáván na instalačním CD včetně uživatelského manuálu v českém a anglickém jazyce. Registrační akcelerometr AMU1 byl doposud instalován výhradně do letadel používaných pro akrobacii. Nově nachází uplatnění i u letadel, která nejsou zatěžována intenzivním akrobatickým provozem a díky uloženým záznamům lze prodloužit jejich provoz až k 20 tisícům letových hodin, a to vše při vysoké míře bezpečnosti.

Společnost Zlin Aircraft poskytuje výhody použití spftwaru všem zákazníkům s cílem podstatně snížit jejich náklady na údržbu. V jakékoli chvíli tak poznají zdravotní stav svého letadla Zlin. Podrobný monitoring provozního života letadel tedy pomáhá nejen stanovit bezpečné provozní limity jednotlivých částí, ale také poskytuje přehled o aktuálním stavu a stylu provozu s následným vlivem na náklady, údržbu a na interval výměny opotřebených částí.

Co je nutné dodržet pro funkčnost programu AMU Viewer:

  • Vyhodnocovaný letoun vybavit registračním akcelerometrem AMU1.
  • Na počátku a na konci vyhodnocované časového úseku stáhnout data z registračního akcelerometru a k okamžiku stažení znát údaje z letové knihy.

Pro koho je software určen:

  • pro aerokluby, letecké školy;
  • pronajímatele letadel Zlin;
  • majitele, kteří chtějí vědět víc o aktuálním stavu svého letadla.

Je důležité poznamenat, že program AMU Viewer není určen ke stanovení celkového únavového poškození letounu, tj. od prvního vzletu letounu k datu posledního stažení dat z registračního akcelerometru AMU1.

Hodnotu celkového únavového poškození letounu stanovuje pouze a jenom výrobce letounu na základě pravidelně zasílaných stažených dat z registračního akcelerometru AMU1 s příslušnými informacemi z letové knihy. Uživateli programu AMU Viewer se doporučuje absolvovat základní školení servisem výrobce letounu.

Jiří Tutter
obchodní ředitel
Tel.: +420 604 881 178
Email: jiri.tutter@zlinaircraft.eu

Více informací najdete na www.zlinaircraft.eu!

Mohlo by vás zajímat

Témata

Zlín Z 142


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář