Nová letecká organizace – Svaz českého leteckého průmyslu

22.06.2011

Nová letecká organizace – Svaz českého leteckého průmyslu
Nová letecká organizace – Svaz českého leteckého průmyslu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Čeští letečtí výrobci založili 9. června v Odoleně Vodě Svaz českého leteckého průmyslu. Jeho cílem je rozvoj společné ekonomické spolupráce a kooperace zaměřená na získávání nových projektů s průmyslovou aplikací. Svaz bude dále podporovat konkurenceschopnost leteckého průmyslu v ČR. V zahraničí bude organizace vystupovat pod názvem Confederation of the Czech Aviation Industry se zkratkou CCAI.

Zakládajícími členy Svazu jsou společnosti Aero Vodochody, Letov letecká výroba, GE Aviation Czech, Jihlavan, Zlín Aircraft, Znojemské strojírny, La composite, Quittner & Schimek a ATG, mimořádným členem se stala strojní fakulta ČVUT v Praze. Svaz chce totiž mimo jiné také podporovat vzdělávání v oblasti leteckého průmyslu.

Na ustavující schůzi byli také vybráni představitelé Svazu. Jeho prezidentem byl zvolen Ing. Ladislav Šimek ze společnosti Aero Vodochody, jeho kolega Mgr. Martin Kowalczyk se stal výkonným ředitelem Svazu. Funkci viceprezidenta bude vykonávat Milan Šlapák Ph.D. z GE Aviation Czech.

V představenstvu mají své zastoupení také společnosti Letov, Jihlavan a Zlín Aircraft. Předsedou dozorčí rady se stal Jiří Šimek z GE Aviation Czech.


Embraer KC-390

Zájem o členství již projevily i další subjekty. Kromě leteckých společností jsou to také například vědecká pracoviště, výzkumné ústavy nebo vysoké školy, které mohou požádat o mimořádné členství. CCAI je také otevřen společnostem, které sice nejsou součástí leteckého odvětví, ale mají výrobní kapacity, které mohou Svazu nabídnout.

První možnost spolupráce se rýsuje v projektu KC-390. Ten se primárně týká firmy Aero Vodochody, která podepsala smlouvu s brazilským leteckým výrobcem Embraer. Díky kontraktu se tyto firmy staly partnery ve vývoji a výrobě nového vojenského transportního letadla KC-390.

Mohlo by vás zajímat

Témata

AERO Vodochody


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář