Evektor Outback v Kunovicích poprvé vzlétnul

28.06.2011

Evektor Outback v Kunovicích poprvé vzlétnul
Evektor Outback v Kunovicích poprvé vzlétnul (Zdroj: Aeroweb.cz)

Nový český letoun Evektor EV-55 Outback má za sebou první úspěšný let. Jeho vojenská varianta EV-55M v pátek poprvé kroužila nad letištěm v Kunovicích. Jednalo se již o druhý plánovaný let nového evektoru, první skončil v pátek 17.6. neúspěšně, když se mu při rozjezdu zasunulo příďové kolo.

Během letu, který trval 30 minut, dosáhl evektor rychlosti 125 kts a výšky 3 500 ft. „Letoun se choval přesně tak, jak jsme předpokládali – byl velmi dobře ovladatelný a ochotně reagoval na zásahy do řízení,“ vyjádřil se zkušební pilot Josef Charvát. Nyní evektor čekají další testy a poté certifikace.

EV-55M je vojenská varianta víceúčelového letounu EV-55 Outback, který je koncipován jako hornokřídlý, dvoumotorový, turbovrtulový letoun pro přepravu 9-14 cestujících nebo 1824 kg nákladu. Jeho cestovní rychlost dosahuje až 220 kts.


Foto Vít Vaněk

Díky svým technickým parametrům je letadlo schopné vzlétnout a přistát na krátkých a neupravených ranvejích. Ke vzletu či přistání mu stačí plocha o délce 420 m. Outback je tak především určen pro státy Jižní Ameriky, Afriky a Asie s málo rozvinutou dopravní infrastrukturou.

Letoun bude nabízen ve třech variantách uspořádání kabiny. První možností je verze pro přepravu osob, dále nákladní verze a kombinovaná varianta s prostorem pro náklad v přední části a sedadly pro cestující v zadní části letadla. Přeměna interiéru mezi jednotlivými verzemi by neměla zabrat víc jak 20 minut.

Vývoj letounu trval šest let, Evektor při něm spolupracoval s 19 společnostmi z Asociace leteckých výrobců ČR.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Evektor


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář