LAA reaguje na poslední nehody, vydala bezpečnostní opatření

21.07.2011

LAA reaguje na poslední nehody, vydala bezpečnostní opatření
LAA reaguje na poslední nehody, vydala bezpečnostní opatření (Zdroj: Aeroweb.cz)

Zejména v důsledku dvou nedávných nehod ultralightů vydala včera Letecká amatérská asociace Závazný bulletin - Opatření ke zvýšení bezpečnosti. Seznámit by se s ním měli všichni letci bez rozdílu kvalifikací. Jak totiž ukázaly dosavadní výsledky vyšetřování, hlavními příčinami nehod se jeví nekázeň posádek.

Nehoda z 16. července u Nové Pece na Prachaticku a další událost z 19. července na Rokycansku proměnily nejeden informační server spíše v černou kroniku. LAA na základě dosavadního vyšetřování, podle kterého se piloti v obou případech svým vlastním rozhodnutím dostali do složitě řešitelné situace, vydala pokyn k seznámení všech provozovatelů středisek pilotního výcviku se zjištěnými skutečnostmi.

V případě nehody u lipenské vodní nádrže pilot pravděpodobně při nízkém letu nad hladinou přehlédl dráty vysokého napětí, které nakonec přetrhal a značně tím snížil příznivé letové vlastnosti svého ultraligtu. Ke druhé nehodě došlo po nízkém průletu nad instruktorovým rodištěm, když v následném strmém stoupání náhle letoun ztratil rychlost, vztlak a pravděpodobně spadl do vývrtky.

LAA výzývá všechny provozovatele výcvikových organizací k neprodlenému seznámení s těmito závěry a jejich přednesení instruktorům a letcům. Zároveň nabádá k zopakování zásad bezpečného provozu a minimálních výšek. Toto opatření bude následně vyznačené v hlavní knize letů. Do té doby instruktoři nesmí provádět výcviky.

Úplné znění Závazného Bulletinu najdete na stránkách ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář