V Arktidě cvičili záchranu spadlého letounu, ten skutečně spadl

21.08.2011

V Arktidě cvičili záchranu spadlého letounu, ten skutečně spadl
V Arktidě cvičili záchranu spadlého letounu, ten skutečně spadl (Zdroj: Aeroweb.cz)

Včera večer havaroval nedaleko Resolute Bay v kanadské části Arktidy Boeing 737-200 společnosti First Air. Z celkových 15 lidí na palubě 12 zemřelo a zbylí 3 lidé jsou zraněni. Letoun narazil ve špatném počasí do hory. Při záchraně nepomohl ani bizarní fakt, že přesně v době nehody probíhalo v této oblasti sdružené vojenské a civilní cvičení, které mělo zanedlouho simulovat nehodu letounu v místním kopcovitém terénu.

Ačkoliv byli záchranáři díky probíhající simulaci, nesoucí jméno Nanook 11, na místě nehody velmi brzy, dokázali pomoci jen třem zraněným. Zbylých 12 lidí utrpělo smrtelná zranění. 36 let starý Boeing 737-200 registrace C-GNWN, který byl konfigurován pro 34 pasažérů a pět nákladních palet, narazil do terénu při přiblížení do cílové destinace v Resolute Bay, asi osm kilometrů od dráhy. Jednalo se o charterový let, který neměl být do cvičení nijak zapojen.

"Jsme tu, abychom zlepšovali své možnosti pro práci v Arktidě... Operace měla zahrnovat scénář leteckého neštěstí, který by nás prověřil v reakcích na havárii letadla zde v Arktidě, což se bohužel dnes přesně odehrálo," komentoval okolnosti nehody mluvčí kanadského letectva Andrew Hennesy.

K této zvláštní shodě náhod přitom nedošlo prvně. V červenci roku 1989 došlo k nehodě letounu DC-10 na letišti v Sioux City. Ačkoliv při nehodě zahynulo 111 lidí, 184 jich přežilo mimo jiné i díky cvičení Iowské letecké gardy, která zde simulovala evakuaci lidí z havarovaného stroje.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář