Evropský šampionát v Dubnici nad Váhom ovládli Francouzi

22.08.2011

Evropský šampionát v Dubnici nad Váhom ovládli Francouzi
Evropský šampionát v Dubnici nad Váhom ovládli Francouzi (Zdroj: Aeroweb.cz)

O víkendu skončilo 7. FAI Mistrovství Evropy v letecké akrobacii třídy Advanced, které letos hostilo Slovensko. Vítězem se stal francouzský pilot Simon Fick na stroji CAP 232 s celkovým skórem 8232,16 bodů. I další dvě medailové příčky obsadili Francouzi – Baptiste Vignes a Simon de la Breteche. Nejlepší z Čechů Marek Hyka skončil na 18. místě.

Pro Hyku přitom mistrovství začalo nadějně, po kvalifikaci se se svým letounem Extra 330LC držel na třetí pozici. Tu však během volných sestav ztratil a zařadil se konci druhé desítky. Další Čech Stanislav Čejka skončil na 44. místě. Karel Kuthan, Jiří Havliger a Petr Kořínek obsadili v tomto pořadí 51., 53. a 56. příčku.

Leteckého klání se účastnilo 56 letců – 54 mužů a dvě ženy. Pilotka Tamara Dovgalenková z Ukrajiny se umístila hned za naším Markem Hykou, tedy na 19. místě. Rumunka Michaela Alexandra Olteanuová skončila čtyřicátá.

Mistrovství přilákalo spoustu akrobatických příznivců i známých osobností českého i světového letectví. Dorazil například čestný prezident Mezinárodní letecké federace Čeňek Kepák nebo předseda komise akrobatických rozhodčích AeČR Tomáš Kořínek. Přiletěl i nestor československé letecké akrobacie Jiří Kobrle, rozhovor s ním jsme na Aerowebu publikovali letos v červnu.

Kompletní výsledky šampionátu naleznete ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář