Čeští vojáci cvičí piloty a letecké mechaniky v Afghánistánu

04.10.2011 5 příspěvků

Čeští vojáci cvičí piloty a letecké mechaniky v Afghánistánu
Čeští vojáci cvičí piloty a letecké mechaniky v Afghánistánu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Tým českých vojáků cvičí v Afghánistánu piloty vrtulníků a letecké mechaniky. Výcvik probíhá přímo na kábulském letišti na strojích pocházejících z Česka. „Učíme je létat na vrtulnících Mi-35, což je exportní verze vrtulníku Mi-24. Právě tyhle vrtulníky dříve létaly v naší armádě. Součástí afghánské letky jsou i Mi-17,“ řekl plukovník Libor Štefánik.

Čeští piloti se v Kábulu nezabývají pouze výcvikem. Provádějí také kontrolu letového parku. Právě v údržbě strojů nebo v přípravě na let mají totiž Afghánci ještě rezervy.

Naši letci si v Afghánistánu museli zvyknout na ztížené podmínky. Problémy působí hlavně vysokohorské podmínky nebo větší koncentrace prachu.

Úkolem koaličních jednotek, včetně těch českých, je výcvik afghánských vzdušných sil, aby byla země do budoucna schopna plně zabezpečit svůj vzdušný i pozemní prostor.

„My si teď musíme být jistí, že po uplynutí přechodné fáze, která bude končit v roce 2016, bude afghánské letectvo plně operačně nasaditelné a bude schopné podporovat pozemní jednotky tak, jak bude vyžadovat ministerstvo obrany a vláda Afghánistánu,“ vysvětlil Štefánik.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Zajímavé

04.10.2011 v 22:45 BOBs06

Zajímavé, takže z našich daní vznikají piloti v zahaničí, ale když chce být člověk pilotem v ČR tak se skoro nedoplatí. NJN závidím co vše se jinde platí z našich daní. :(

Odpovědět

souhlasím

05.10.2011 v 6:57 showpilot

u nás vyjde výcvik pilota B-737 od píky skoro na 2 miliony.

Odpovědět

RE: Zajímavé

05.10.2011 v 13:55 Alex

Pekne receno, souhlasim ..... :)

Odpovědět

pilot z nasich dani

05.10.2011 v 14:59 David

Zapatrejte na netu a zjistite, ze k tomu qbz se clovek stal pilotem vojenske helikoptery potrebuje jenom byt zdravy, mit ochotu se pet let ucit a mit trochu stesti aby se trefil do momentalnich potreb armady. Vic nic nepotrebuje.

Odpovědět

RE: zajímavé

10.10.2011 v 19:56 Ahmed

I vy muži, hrajete si na internetu, že víte kdo co platí... Doporučuji prostudovat www.army.cz

Odpovědět

Přidat komentář