Raketa Sojuz s družicemi Galileo odstartovala do vesmíru

21.10.2011

Raketa Sojuz s družicemi Galileo odstartovala do vesmíru
Raketa Sojuz s družicemi Galileo odstartovala do vesmíru (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ve 12:30:26 SELČ odstartovala z kosmodromu Kourou ve Francouské Guyaně ruská raketa Sojuz, která do vesmíru vynáší první dvě družice evropského navigačního systému Galileo. Je to vůbec poprvé, co ruská raketa vzlétla odjinud než ze svého kosmodromu.

Let by měl podle předpokladů trvat čtyři hodiny, družice budou vyneseny do výšky 23 000 km.

Podle evropsko-ruské dohody o spolupráci může Evropská kosmická agentura používat ruské rakety Sojuz. Rusko smí na oplátku využívat Guyanské kosmické centrum jako alternativu k ruskému kosmodromu Bajkonur.


Foto Space Travel

Jediný evropský kosmodrom Kourou, který se nachází na francouzském území v Jižní Americe, zde byl vystavěn kvůli mimořádně výhodné poloze. Kourou se nachází jen 500 km od rovníku, rakety tak při letu mohou maximálně využívat rotaci Země.

Systém Galileo bude využívat celkem 30 družic. Omezený provoz systému by měl být zahájen v roce 2014, kdy bude na oběžné dráze 12 družic. Plně začne systém fungovat o pět let později.

Galileo, jehož administrativní centrum bude sídlit v Praze, se zařadí po boku již zaběhlého navigačního systému GPS. Oproti němu se ale v případě Galilea jedná o čistě civilní projekt. Kromě evropského Galilea je ve vývoji také čínský navigační systém Compass. V provozu je též ruský systém GLONASS:

Mohlo by vás zajímat

Témata

Kosmonautika


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář