Letouny CASA smí po čtvrt roce opět do vzduchu

02.02.2012

Letouny CASA smí po čtvrt roce opět do vzduchu
Letouny CASA smí po čtvrt roce opět do vzduchu (Zdroj: Aeroweb.cz)

2. února 2012 - aktualizace

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek dnes po čtvrt roce opět "uschopnil" české armádní letouny CASA C-295M. Povolení kontrolních letů udělil čtyřem problémovým strojům na základě výsledků technické přejímky letounů. ČTK to sdělila mluvčí štábu Jana Růžičková. "Pokud proběhnou kontrolní lety bez závad, budou letouny uvedeny do plného provozu," doplnila.

Stále však platí původní stanovisko ministerstva vnitra; pokud nebudou do konce května letouny ve zcela bezvadném stavu, Česká republika odstoupí od jejich koupě. Španělská strana nabídla již minulý týden za problémy s "Casami" zpět jeden stroj L-159 a náhradní díly. (Informovali jsme vás ZDE!)

 

31. října 2011 - původní zpráva

Letouny CASA opět nesmí létat, jednomu stroji za letu selhal motor

Ministerstvo obrany ve dnes zveřejněném prohlášení uvedlo, že jeden z transportních letounů CASA C-295M měl při včerejším návratu ze španělské Sevilly potíže s palubními přístroji a motorem, který piloti museli následně vypnout. Náčelník Generálního štábu Vlastimil Picek v reakci na to okamžitě zakázal všechny lety zmíněného typu.

"Během přistávacího manévru přestal fungovat navigační displej a některé palubní přístroje, následně pak došlo k závadě na pravém motoru. Osádka v souladu s manuálem letounu pravý motor vypnula a dokončila přistávací manévr jen s jedním motorem," stojí v tiskovém prohlášení. Jakékoliv bližší informace však armáda odmítá až do ukončení vyšetřování sdělovat.

Generální štáb AČR na vzniklou situaci okamžitě reagoval úplným zákazem letů. Letos jde již o druhé nařízení tohoto druhu; v únoru byly letouny CASA uzemněny kvůli náhlému vzdušnému propadu. Ministr obrany Alexandr Vondra hodlá k případu sestavit speciální vyšetřovací komisi.

Problémy provázejí armádní transportní letouny CASA od počátku jejich služby v AČR. Kromě častých technických výpadků letadla letos v květnu neprošla zkouškami ochrany proti raketám, což znemožňuje jejich nasazení v Afghánistánu. Armáda je také často kritizována za sjednání nevýhodných podmínek jejich koupě.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Armáda ČR


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář