Nevysunutý podvozek polského B767 asi zapříčinil vypadlý jistič

02.12.2011

Nevysunutý podvozek polského B767 asi zapříčinil vypadlý jistič
Nevysunutý podvozek polského B767 asi zapříčinil vypadlý jistič (Zdroj: Aeroweb.cz)

2. prosince - aktualizace

Za vynucené nouzové přistání "na břicho" polského Boeingu 767 může patrně vypadlý okruhový jistič C829 BAT BUS DISTR, chránicí mimo jiné záložní systém vysunutí podvozku. Vyplývá to z předběžné zprávy Polské státní komise pro vyšetřování leteckých nehod (PKBWL) z řešení měsíc starého incidentu, kdy ve Varšavě přistál stroj polské společnosti LOT bez podvozku. Komise také odhalila závadu na hydraulické soustavě, která zapříčinila prvotní poruchu mechanizace podvozku.

Systém EICAS krátce po vzletu z amerického Newarku - po plném zasunutí klapek - začal indikovat pokles tlaku ve středním hydraulickém systému a rychlý únik hydraulické kapaliny. Piloti se po konzultaci s operačním dispečinkem aerolinky rozhodli pokračovat v letu a až do fáze konečného přiblížení ve Varšavě, kdy se nepodařilo vysunout podvozek, nezaznamenali žádný problém. Když selhaly i další pokusy o vysunutí kol, rozhodla se posádka přistát bez podvozku. Při zdařilém manévru nebyl nikdo zraněn.

Následně se na místo nehody dostavili zástupci polského vyšetřovacího úřadu a během šetření objevili jak trhlinu v hadičce v hydraulické soustavě, tak uvolněný jistič C829. Při následném zvednutí letounu byl jistič zasunut zpět a podvozek se podařilo záložním okruhem vysunout.

Předběžná zpráva dále uvádí, že podle uvedených zkoušek není výpadek jističe ničím signalizován a posádka jej nomohla nemohla zjistit při žádném z běžných úkonů při letu.


Foto PKBWL

 

1. listopadu - původní zpráva

Ve Varšavě přistál Boeing 767 bez podvozku, nikdo nebyl zraněn

Mimořádnou událost zažilo dnes odpoledne letiště Okecie v hlavním měste našich severních sousedů. Boeingu 767-300 společnosti LOT, registrace SP-LPC, se nevysunul podvozek a letoun musel po zhruba 80minutovém vyčkávání přistát na dráze 33 "na břicho". Při přistání vznikl pouze drobný požár, který hasiči okamžitě uhasili. Nikdo z 230 lidí na palubě nebyl zraněn.

Letoun, vracející se z amerického New Yorku, byl ve fázi konečného přiblížení, když se zhruba ve 3 000 stopách rozhodl přerušit manévr kvůli nerozsvíceným indikátorům uzamčeného podvozku. Pilot následně vyslaného letounu F-16 posádce boeingu vizuálně potvrdil, že nevidí kola příďového ani hlavního podvozku i po opakovaných pokusech o jejich vysunutí.

Podle informací z místa incidentu provedli piloti boeingu precizní manévr, díky čemuž došlo k minimálním škodám a k žádnému zranění. Letoun byl ihned po přistání evakuován. „Letadlo je na zemi, nehoří a všechno je v pořádku," řekl polské televizi TVN24 mluvčí společnosti LOT Leszek Chorzewski.

Podle aktuálního NOTAMu je letiště Okecie uzavřeno až do zítřejších 8 hodin ráno.


Foto Reuters

Video z přistání najdete ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář