Město Liberec chce znovu připravit své letiště k prodeji

08.12.2011

Město Liberec chce znovu připravit své letiště k prodeji
Město Liberec chce znovu připravit své letiště k prodeji (Zdroj: Aeroweb.cz)

Po bezmála dvou letech chce liberecká radnice opět připravit letiště pod Ještědem k prodeji. Město potřebuje pro nejbližší roky posilnit rozpočet kvůli spolufinancování projektů dotovaných Evropskou Unií. Neveřejný mezinárodní aerodrom LKLB se prodával již v minulosti, z projektů ale nakonec sešlo. Potenciální kupec by měl nyní vzejít z mezinárodního veřejného tendru.

"Rozpočet v příštím roce bude značně napjatý a město potřebuje každou korunu na spolufinancování projektů, které získaly dotace z evropských fondů," vysvětlil pro ČTK ekonomický náměstek primátorky Liberce Jiří Šolc. Uvedl také, že věří, že se v tendru podaří najít vážného zájemce, se kterým by měslo mohlo dále jednat. O věci však musí nejprve rozhodnout zastupitelstvo.

O prodeji letiště se poprvé jednalo již v roce 2006, kdy s plánem na výstavbu mezinárodního letiště přišla společnost Exonex Airport CZ. Projekt se nakonec neuskutečnil. Neúspěšně skončil i pokus o prodej letiště v roce 2010. (O záměru jsme vás informovali ZDE!) Jediný zájemce Petr Turek tehdy svou nabídku stáhl kvůli negativnímu ohlasu veřejnosti na související politickou kampaň v době před volbami. "Má nabídka se stala předmětem politické kampaně některých politických subjektů a nepodložených spekulací. Považuji tuto situaci za nešťastnou a natolik zasahující do mého osobního života, že jsem nucen svou nabídku vzít zcela zpět," vysvětlil tehdy.


Původní záměr na zbudování mezinárodního letiště ztroskotal

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letiště


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář