V Americe se poprvé představilo CTLE, další z rodiny Flight Design

09.01.2012

V Americe se poprvé představilo CTLE, další z rodiny Flight Design
V Americe se poprvé představilo CTLE, další z rodiny Flight Design (Zdroj: Aeroweb.cz)

Koncem minulého roku byl místní odborné veřejnosti v kalifornském městě Tulsa představen krajským šerifem Davidem Williamsem nový typ Flight Design CT s označením CTLE. Široké veřejnosti bude tento stroj prezentován až na výstavě U. S. Sport Aviation Expo 2012 v Sebringu.

Policejní oddělení z kraje Tulare je první v USA, které zařadilo letadlo kategorie LSA (Light Sport Aircraft) do provozu na plný úvazek. „CTLE bude létat na podporu Patrol, stejně tak jako mnoho jiných agentur s helikoptérou,“ poznamenal při této příležitosti šerif Williams. „CTLE bylo vybráno nejen pro nízké pořizovací a provozní náklady, ale také pro jeho schopnost bezpečného letového provozu.“

Podle Williamse může CTLE plnit úkoly na příslušném oddělení minimálně stejně jako dnes již starší používané typy Cessna Skymaster z roku 1973, ale s podstatně nižší spotřebou paliva a nižšími náklady na údržbu. Hodina provozu CTLE, které v tomto případě dostalo výstižný volací znak „SHERIF ONE“, vyjde na 34 dolarů (680 Kč), což je asi 10 % hodinových nákladů na provoz helikoptéry, přičemž může plnit až 95 % „vrtulníkových“ úkolů.

CTLE v rámci mise hlídkuje při rychlosti 60-70 uzlů, v případě zaměření podezřelého objektu může zpomalit až na 50 uzlů a vzápětí zrychlit až na 120 uzlů, což je dostatečné pro provádění vzdušného vyhledávání podezřelých subjektů na zemi. Tyto mise se obvykle létají jeden a půl až dvě hodiny nad obytnými domy, sklady a průmyslovými objekty.

Šerif Williams dále konstatoval, že je rovněž podstatně jednodušší trénovat stávající personál na CTLE, než na vrtulnících nebo letadlech všeobecného letectví.

Po technické stránce byl standardní letoun CT doplněn na pravém křídle systémem Cloud Cap technologie TASE 200 Gimbal, který pracuje s fotoaparátem a videorekordérem. Nový skleněný kokpit je vybaven speciálním displejem a klávesnicí pro práci v příslušném sledovacím systému policie. Po instalaci této speciální technologie byl letoun označen CTLE, kde LE představuje „law enforcement“ – v USA běžně užívanou zkratku pro vymáhání práva.

Cena takto vybaveného CTLE je zhruba o 60 000 dolarů (1 200 000 Kč) dražší než cena standardně vybaveného letadla CTLS. Podle současného odhadu 12leté praktické služby se tedy jedná o atraktivní investici ve srovnání s dnes používanými policejními automobily či helikoptérami.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Ultralighty CTSW


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář