AČR dostane zpět jednu L-159 za problémy s letouny CASA

27.01.2012

AČR dostane zpět jednu L-159 za problémy s letouny CASA
AČR dostane zpět jednu L-159 za problémy s letouny CASA (Zdroj: Aeroweb.cz)

Španělský letecký výrobce EADS vrátí české armádě jeden z letounů L-159 Alca, kterými kromě finančních prostředků česká strana zaplatila za čtyři transportní letouny CASA C-295M. Další kompenzací za přetrvávající problémy s „Casami“ jsou dodávky náhradních dílů v hodnotě 4,6 milionů Kč. Ministerstvo obrany také vyjednalo prodloužení záruky o dva až dvanáct měsíců v závislosti na datu, kdy budou letouny armádě předány.

Tyto výsledky jednání jsou sepsané v dodatku smlouvy, který ministerstvo obrany podepsalo s výrobcem EADS a dodavatelem Omnipolem minulý pátek. Nadále přitom platí, že letouny musí být v bezvadném stavu do 31. května. Funkční musí být i systém pasivní ochrany, který letoun brání před tepelně naváděnými raketami. Pokud se tak nestane, má ministerstvo obrany nárok na odstoupení od smlouvy.

„Dvoumístný letoun L-159 Armáda ČR potřebuje a využije ho k výcviku pilotů. Nic se na druhou stranu nemění na našem dřívějším prohlášení, na kterém trváme. Čtvrtek 31. května je nejzazší termín, kdy očekáváme dodání plně funkčních letounů CASA," uvedl na tiskové konferenci Alexander Vondra.

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek na tiskové konferenci dále oznámil, že se během dnešního dne vrací ze Sevilly jeden z letounů C-295M, který ve Španělsku procházel opravou. Teprve až budou opravena všechna čtyři transportní letadla, podrobí se stroje vojskovým zkouškám, které budou probíhat jak v ČR, tak ve Velké Británii.

O posledním vývoji situace kolem letounů CASA jsme vás informovali ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář