Mezinárodní letecká doprava v květnu vzrostla o sedm procent

04.07.2006

Mezinárodní letecká přeprava cestujících v květnu meziročně vzrostla o sedm procent. Nákladní letecká doprava přes hranice států, která se považuje za výstižný ukazatel kondice světového obchodu, proti květnu minulého roku stoupla o 5,1 procenta, uvedlo dnes Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA).

Mezinárodní letecká doprava v květnu vzrostla o sedm procent
Mezinárodní letecká doprava v květnu vzrostla o sedm procent (Zdroj: Aeroweb.cz)

"Silné ekonomiky vytvářejí silnou poptávku po nákladní i osobní přepravě," uvedl ve zprávě šéf sdružení Giovanni Bisignani. Připomněl, že silná poptávka pomáhá částečně překonat negativní vliv vysokých cen leteckého paliva. Asociace zastupuje na 260 aerolinií světa.

V dubnu se mezinárodní letecká přeprava cestujících zvýšila o výraznějších 9,9 procenta. Dubnové meziroční srovnání ale vychýlil prodloužený velikonoční víkend. IATA shrnula, že květnový nárůst o sedm procent naznačuje zesílení celkového růstového trendu. Nárůst nákladní přepravy se v květnu zmírnil po dubnových 6,1 procenta. Způsobily to zejména nižší přepravené objemy zboží v problémové brazilské společnosti Varig, kvůli nimž klesly dodávky po Latinské Americe.

Výrazně roste letecká doprava na Blízkém východě, kde v květnu vzrostla osobní přeprava o 15,6 procenta a nákladní o 24,8 procenta. Přeprava cestujících v Severní Americe se zvýšila o 4,9 procenta a nákladní přeprava o 6,9 procenta. V Evropě růst obou trhů dosáhl 6,3 a 2,1 procenta.

Za celý letošní rok odhaduje IATA nárůst mezinárodní nákladní letecké přepravy na sedm procent. Proti minulému roku to znamená dvojnásobnou míru zvýšení. Měsíční statistiky IATA nezahrnují údaje o vnitrostátní přepravě, připomněla agentura Reuters.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář