Letiště v Brně a Ostravě budou testovat systém EGNOS

09.02.2012

Letiště v Brně a Ostravě budou testovat systém EGNOS
Letiště v Brně a Ostravě budou testovat systém EGNOS (Zdroj: Aeroweb.cz)

Brněnské a ostravské letiště se chystá na testování systému EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service), který zpřesňuje poziční informace z globálních navigačních družicových systémů (GNSS) a tím může pomoci bezpečněji navést letadlo na přistání například pomocí GPS. Zkušební provoz by na těchto letištích měl začít do dvou let. Do té doby budou letečtí experti zkoušet sílu signálu.

Systém může pomoci zejména u menších letišť, která nejsou vybavena systémem ILS. Letiště v Brně a Ostravě, kde lze použít systém ILS jen v jednom směru, by tak díky „Egnosu“ mohli v případě změny směru větru navádět letadla na dráhy bez ILS i za podstatně horších meteorologických podmínek a vyšších minim, a to až do výšky rozhodnutí 200 stop (shodné s ILS CAT I).

Provozovatelem systému je konsorcium několika evropských poskytovatelů letových provozních služeb spolu s Evropskou kosmickou agenturou (ESA). Součástí programu je asi třicet pozemních stanic, které monitorují signály z družic. Zpracovaná data jsou poté i s vypočítanými možnostmi odchylek vysílána do třech družic umístěných nad rovníkem a dále k přijímačům. EGNOS dokáže určit polohu s přesností na 1,5 metru.

Více informací o systému a jeho využití najdete ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář