Týden ve světě letectví

12.02.2012

Týden ve světě letectví
Týden ve světě letectví (Zdroj: Aeroweb.cz)

AOPA a EAA chtějí prosadit další rušení medicalů

Americké Organizace pilotů a vlastníků letadel (AOPA) a Asociace experimentálních letadel (EAA) hodlají během následujících dvou měsíců zaslat Federálnímu leteckému úřadu (FAA) žádost u udělení dalších výjimek z povinnosti mít Osvědčení o zdravotní způsobilosti 3. třídy při „malém“ létání. Organizace žádají, aby se výjimka, která nyní platí pro piloty LSA, nově vztahovala i na soukromé piloty, létající na maximálně čtyřmístných jednomotorových letadlech s výkonem pod 180 koní, s pevným podvozkem a nejvýše jedním pasažérem za podmínek VFR den. FAA již dříve schválil výjimku, podle níž pilotům LSA stačí platné řidičské osvědčení (a s ním související vyšetření) a online cvičební program z oblasti letecké medicíny k prokázání zdravotní způsobilosti k létání.

EASA nařídila kontrolu křídel na všech Airbusech A380

Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) nařídila společnosti Airbus zkontrolovat všechny letouny A380. Největší evropský letecký výrobce od začátku roku řeší problémy s trhlinkami na křídlech některých kusů A380, které údajně nepředstavují bezprostřední riziko. EASA původně nařídila kontrolu zhruba třetiny strojů, v týdnu svůj požadavek rozšířila.

Hokejisté v Rusku budou létat už jen boeingy a airbusy

Vedení ruské Kontinentální hokejové ligy (KHL) v týdnu schválilo rozhodnutí o novém leteckém dopravním režimu. Podle něj se budou ligové týmy na utkání přepravovat pouze letadly Airbus a Boeing mladšími 15 let. Přepravní společnosti navíc nesmějí být zadlužené. Rozhodnutí je reakcí na tragickou nehodu letounu Jak-42 s hokejisty klubu Lokomotiv Jaroslavl, po níž se začal velmi řešit technický stav ruských letadel, ačkoliv podle dosavadního vyšetřování nebyl příčinnou nehody.

Hořící traviny přerušily provoz na letišti v Nepálu

Úterní provoz na mezinárodním letišti v nepálském Káthmándú na několik hodin přerušila kuriózní událost. V okolí dráhy se vzňaly přilehlé traviny a keře. Ačkoliv požár nenapáchal žádné větší množství škod, několik spojů muselo divertovat do sousední Indie, neboť v Nepálu jiné letiště není.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář