Týden ve světě letectví

19.02.2012

Týden ve světě letectví
Týden ve světě letectví (Zdroj: Aeroweb.cz)

V Singapuru se koná největší asijská air show

Tento týden probíhá největší letecká výstava v Asii – Singapur Air Show. Akce se účastní jak civilní aktéři, tak ozbrojené letecké složky. Americké letectvo zde například prezentuje letoun B-52 nebo stíhačky F-16. Z regionu se letecké události účastní singapurské, malajské nebo australské letectvo, za které mimo jiné přiletěla i akrobatická skupina Blair Aerosport. Z civilních leteckých výrobců se výstavy kromě Boeingu a Airbusu účastní také Cessna nebo Embraer. Boeing zde v úterý uzavřel svou největší civilní zakázku, indonéské aerolinky Lion Air si u něj objednaly 230 letounů, z toho 201 strojů B737 Max. Zbylých 21 letadel tvoří Boeingy B737-900ER.

Slovinec, který chce obletět svět, přistál na Antarktidě

Slovinský pilot Matevž Lenarčič přistál ve čtvrtek na Antarktidě. Na zdejší chilskou základnu dosedl s letounem Virus SW 914 Turbo výrobce Pipistrel Aircraft. Stroj byl pro tuto příležitost speciálně upraven, aby vydržel teploty až -50 °C. Letec má v plánu obletět celou zeměkouli. Během cesty protne šestkrát rovník, navštíví téměř 60 států a všechny kontinenty. Celkem Lenarčič nalétá přes 80 000 km. Na cestu se vydal 7. ledna.

Třetí Suchoj Su-35S má za sebou první úspěšný let

Tento týden poprvé vzlétl třetí sériově vyrobený víceúčelový stíhací letoun Su-35S. Suchoj odstartoval z letiště v Komsomolsku a během dvouhodinového letu byly prověřeny hlavně systémy ovládání a řízení. Právě výbornou manévrovací schopností ve všech režimech letu se tento letoun vyznačuje. Ve vzduchu dokáže zaútočit na několik vzdušných cílů současně za použití řízených raket nebo kanonu ráže 30 mm. Ruské stíhací letectvo si těchto strojů objednalo 48, ve své flotile by je měla mít do roku 2015.

Cessna s marihuanou narušila prostor Obamova vrtulníku

Pilot Cessny 182 ve čtvrtek narušil zakázaný prostor v blízkosti helikoptéry amerického prezidenta Baracka Obamy, letící na losangelské letiště. Z bezpečnostních důvodu vzlétly z letecké základny v Riverside dvě stíhačky F-16, které s cessnou navázaly kontakt a navedly ji na přistání na letišti v Long Beach. Jaké bylo překvapení policistů, když při kontrole letadla nalezli v útrobách stroje 18 kg marihuany. Pilotní licence je tak tou poslední věcí, o kterou by se měl nyní narušitel strachovat.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář