Týden ve světě letectví

18.03.2012

Týden ve světě letectví
Týden ve světě letectví (Zdroj: Aeroweb.cz)

NAA udělila Boeingu 787 ocenění Collier Trophy

Letoun Boeing 787 Dreamliner získal Collier trophy za největší úspěch v letectví a kosmonautice v USA za rok 2011. Do užšího výběru se dostaly čtyři stroje. S Boeingem soupeřil Lockheed s letounem C-5M Galaxy a Pipistrel s letounem na elektrický pohon Taurus G4. Čtvrtým soutěžním projektem byla experimentální helikoptéra Gamera, kterou vyvinuli studenti v Marylandu a kterou člověk pohání vlastní silou. Cenu každoročně uděluje Národní letecká asociace (NAA), je pojmenována podle bývalého prezidenta amerického aeroklubu Roberta J. Colliera, který mimo jiné bojoval v první světové válce.

Švýcar překonal volným pádem Alpy a bezpečně přistál v Itálii

Remo Laeng a jeho tým se v pondělí odhodlali k odvážnému kousku. Letec ve speciálně navrženém obleku vyskočil z letadla ve výšce 7 500 m poblíž lyžařského střediska Varbier na jihu Švýcarska. Následující čtyři minuty padal volným pádem až přeletěl hraniční horu s Itálií Grand Combin, která se tyčí ve výšce 4 314 metrů nad mořem. Po dalších třech minutách otevřel padák a bez problémů přistál v italském městě Aosta. Laeng zdolal rekordní vzdálenost 26 km a dosáhl maximální rychlosti až 500 km/h.

Při nehodě zahynul člen akrobatické skupiny Turkish Stars

Turecký pilot Ümit Özer zemřel v úterý dopoledne při cvičném letu, když havaroval se svým strojem Northrop NF-5A-2000 poblíž továrny na traktory Tümosan. Jednatřicetiletý pilot, který se stal členem akrobatické skupiny Turkish Stars teprve nedávno, se ze zatím neznámých příčin zřítil krátce po startu, asi dva kilometry od vojenské základny Konya.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář