Jediné místo, kde můžete usnout za kniplem…

27.03.2012

... a vlastně se to od vás i očekává. To není fikce, jen nevšední počin švédského podnikatele, který investoval do vyřazeného letadla a rozhodl se o něj podělit.

Jediné místo, kde můžete usnout za kniplem…
Jediné místo, kde můžete usnout za kniplem… (Zdroj: Aeroweb.cz)

V současné době mohou cestovatelé při svých výletech přespat v hotelu z ledu, ve vězeňské cele, v hotelu, který imituje východoněmecké ubytování, anebo strávit noc několik metrů pod hladinou ve speciální kapsli. K této skupince neobvyklých míst k přespání se 15. ledna 2009 přidal i legendární Boeing 747 Jumbo Jet. Hosty hotelu (často se setkáte i s označením hostel) Jumbo Stay se při svých cestách můžete stát na švédském letišti Stockholm-Arlanda.


Foto Offbeattraveler.net

Sloužil i u Pan Am

Na internetových stránkách www.jumbostay.com je možné se mimo rezervace pobytu před cestou dozvědět mnoho zajímavých informací. S nápadem proměnit vyřazený stroj v neobvyklý hotel přišel před několika lety pan Oscar Diös, který se v roce 2006 dozvěděl o možnosti zakoupit vyřazený Boeing 747, odstavený na letišti Arlanda. Šlo konkrétně o typ Boeing 747-212B (cn 21162/283) vyrobený v roce 1976.

Během své 28leté služby letoun vystřídal mnoho vlastníků. Prvním majitelem byla společnost Singapore Airlines (1976-1983), ale pravděpodobně nejzajímavějším majitelem byly proslulé aerolinky Pan American World Airways, v jejíchž službách strávil pod přezdívkou „Clipper Belle of the Sky“ nejdelší dobu - mezi léty 1984 a 1992.


Foto Aussieairliners.org

Posledními dopravci, kterým jumbo patřilo, byly Transjet Airways a Northeast Airlines. Od roku 2002 byl však stroj zaparkován na švédském letišti, kde ho objevil i zmíněný businessman, který ho nakonec v roce 2007 odkoupil od americké leasingové společnosti Jet Midwest Inc. (poslední registrace N981JM). V závěru toho roku získal od místních úřadů potřebná povolení a v roce 2008 začaly práce na přestavbě letadla v hotel.

V následujících měsících došlo k renovaci starého interiéru letadla, včetně odstranění všech 450 sedaček. Do svého nového domova u vjezdu na letiště Arlanda se Jumbo dostalo o několik měsíců později, v létě 2008. Získalo také nové jméno, Liv, po dceři majitele pana Diöse.

Otevřením tohoto neobvyklého ubytovacího zařízení v lednu 2009 zvýšilo letiště nejen své ubytovací kapacity, ale také dostalo atrakci, která znamenala velký ohlas ve světě. Televizní reportáže se objevily na hlavních televizních kanálech v Japonsku, USA, Brazílii, Velké Británii nebo Německu.


Foto Jumbo Stay

Apartmá v kokpitu

Hotel svým návštěvníkům nabízí ve 27 pokojích celkem 76 lůžek. Vybrat si můžete jednolůžkové, dvoulůžkové, více lůžkové či rodinné pokoje. Zlatým hřebem a také nejdražším pokojem je tzv. Cockpit suite. Jak název napovídá, tato místnost se nachází přímo v kokpitu. Mimo dvou lůžek je zde také televize či malá koupelna. Nejzajímavějším je nenapodobitelný výhled z pokoje.

Za noc v tomto pokoji zaplatíte včetně snídaně dohromady 3 300 švédských korun, tedy zhruba 9 200 českých korun. Ceny ostatních pokojů se dle jejich velikost a vybavení pohybují od 400 do 1 900 švédských korun (v případě nejlevnějších variant snídaně v ceně zahrnuta není).


Foto Jumbo Stay

Jako správný moderní hotel nabízí i Jumbo Stay možnost uspořádat ve svých prostorách neobvyklý firemní mítink či „mini“ konferenci. Do salonku první třídy, který je vybaven originálními sedačkami z roku 1976, se vejde až osm lidí, a jeho celodenní pronájem přijde na 2 500 švédských korun.

Návštěvníci, kteří nemají v úmyslu zde strávit noc, ale chtějí si Jumbo Stay pouze prohlédnout, mohou využít „palubní“ Jumbo bar a kavárnu. V létě je pro návštěvníky také zpřístupněno levé křídlo letadla – „vyhlídková terasa“, a je jim umožněn nevšední zážitek získaný při pozorování provozu letiště z tohoto neobvyklého místa. A jak se do hotelu dostanete? Jumbo Stay je dostupný přímo z terminálů, pro cestu je nejlepší využít letištních autobusů (linka č. 14).


Foto Jumbo Stay

Je možné, že se s podobnými hotely budeme setkávat i na ostatních mezinárodních letištích. Zakladatel Jumbo Stay pan Oscar Diös chce totiž svůj nápad nabídnout i ostatním podobně smýšlejícím podnikatelům. Třeba se někdy dočkáme toho, že při cestě autobusem číslo 119 na pražské ruzyňské letiště bude možné spatřit českou obdobu tohoto nevšedního hotelu.

Oficiální stránky hotelu Jumbo Stay najdete ZDE!

Mohlo by vás zajímat

Témata

Zajímavosti


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář