V Mostě bude odhalen památník nedaleko zastřeleným letcům

20.03.2012

V Mostě bude odhalen památník nedaleko zastřeleným letcům
V Mostě bude odhalen památník nedaleko zastřeleným letcům (Zdroj: Aeroweb.cz)

V sobotu 24. března bude na mosteckém hřbitově slavnostně odhalen pomník připomínající památku čtyř zahraničních pilotů, kteří byli v roce 1944 chyceni na útěku ze zajateckého tábora v Polsku. S iniciativou přišlo Muzeum letecké bitvy nad Krušnohořím.

Z tábora v polském Zaganu uprchlo v noci ze 24. na 25. března 1944 asi dvě stovky letců. Čtyři z nich, Leslie Bull z Británie, Reginald Kierath z Austrálie, John Williams z Nového Zélandu a Jerzy Mondschein z Polska, se vydali na jih do tehdy okupovaného Československa. Při přechodu hor však byli chyceni pohraniční stráží a po výsleších na libereckém sídle gestapa byli odvezeni a zastřeleni v okolí Mostu.


Mapy Google

"Vybudování pomníku chápeme jako částečné splacení mnohaletého dluhu. Před rokem 1989 nepřicházely podobné aktivity v úvahu, ovšem od té doby uteklo mnoho času, během kterého mohl být obdobný projekt realizován," uvedl pro ČTK ředitel muzea a autor pomníku Jan Zdiarský. Podle něj se slavnostního odhalení zúčastní kromě zástupců rodných zemí všech letců také jejich pozůstalí.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář