Na severu Čech se řeší budoucnost letiště Liberec a plochy Hradčany

23.03.2012

Na severu Čech se řeší budoucnost letiště Liberec a plochy Hradčany
Na severu Čech se řeší budoucnost letiště Liberec a plochy Hradčany (Zdroj: Aeroweb.cz)

Liberecký kraj vypsal veřejnou soutěž na využití bývalého vojenského letiště v Hradčanech (LKHR). Cílem kraje je zachránit chátrající vojenský areál a nejlépe využít jeho potenciál. Zároveň vedení města Liberec připravuje k prodeji své letiště. Žádá za něj minimálně 100 milionů korun.

Bývalý vojenský areál Ralsko, jehož je letiště v Hradčanech součástí, využívala v době normalizace sovětská armáda. Zatímco prostor letiště od počátku 90. let chátrá, okolní krajina, kam byl dlouhodobě zakázaný vstup, stále nabízí řadu cenných původních ekosystémů. V současné době je však areál bez konceptu a vznikají zde černé skládky a dochází k ničení budov. Dráha v Hradčanech slouží jako neveřejná SLZ plocha.


Mapy Google

Liberecký kraj s vedením města Ralsko proto shromažďuje záměry na nové využití areálu. Oba subjekty se dohodly, že nebudou podporovat aktivity spojené s vysokou ekologickou zátěží, plný letecký provoz dopravních letadel, cestovní ruch masového charakteru, fotovoltaické elektrárny či skladování odpadů. Fotovoltaika je přitom již v roce 2008 v Hradčanech stavět měla, z projektu ale později sešlo. Nové záměry na využití prostoru mohou zájemci předkládat do konce května.

Nejméně 100 milionů chce z prodeje letiště v Liberci (LKLB) vytěžit vedení města. Liberec chtěl v minulosti letiště prodat již několikrát, všechny projekty ale ztroskotaly. Nejnovější záměr, představený v prosinci loňského roku, se však nelíbí zejména opozici. Podle některých zastupitelů je navíc požadovaná částka v dnešní době příliš vysoká.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letiště


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář