Týden ve světě letectví

08.04.2012

Týden ve světě letectví
Týden ve světě letectví (Zdroj: Aeroweb.cz)

U sibiřské Ťumeně havarvalo ATR 72, zřejmě kvůli námraze

Pondělní nehodu letounu ATR 72-200 registrace VP-BYZ splečnosti UTair po vzletu z ruského města Ťumeň nejspíš zapříčinila námraza na křídlech, proti které letoun údajně nebyl před odletem ošetřen navzdory teplotám těsně pod bodem mrazu. Spekulace ruských médií nepotvrdili, ale ani nevyvrátili zástupci ruského leteckého úřadu. Analýza letových zapisovačů prokázala, že stroj po vzletu nastoupal do 700 stop, poté se naklonil asi 35° doprava a pak asi 50° doleva, když narazil do země. „Černé skříňky“ také vyloučily závadu na motorech. Nehodu přežilo 12 lidí ze 43, všichni jsou stále v péči lékařů.

Boeing 767, který přistál ve Varšavě na břicho, už nepoletí

Polský národní přepravce LOT uvedl, že Boeing 767-300ER registrace SP-LPC, který počátkem loňského listopadu přistál ve Varšavě bez podvozku, se již do vzduchu nevrátí. Jeho oprava by podle majitele stála větší částku, než nový kus stejného typu. Místo toho se rozprodá na součástky a ve flotile LOTu by jej měl letos v listopadu nahradit nový Boeing 787 Dreamliner. Vyšetřování nehody prokázalo, že za nevysunutí podvozku mohla závada na hydraulické soustavě, za neúspěšné vysunutí podvozku záložním okruhem zase vypadlý jistič. Manévr se přesto obešel bez zranění a posádka si vysloužila velký obdiv.

Zákaz nočních letů ve Frankfurtu potrvá i nadále

Spolkový správní soud v Lipsku ve středu potvrdil předchozí předběžné stanovisko Správního soudního dvora v Hesensku o zákazu letů na jednom z nejrušnějších evropských letišť mezi 23. a 5. hodinou. Obyvatelé obcí v okolí Frankfurtu nad Mohanem si tento zákaz vydobyli z důvodu vysokého hluku, který v tu dobu způsobovali zejména nákladní přepravci. Lufthansa Cargo již v reakci na verdikt oznámila, že počítá se ztrátou zhruba miliardy korun ročně. Další přepravci se obávají, že se verdikt stane precedentním a podobný zákaz potká i další německá letiště. Podobná restriktivní opatření čekají i pražské letiště. Uzavření letiště od půlnoci do půl šesté ráno bude jednou z podmínek provozu po vybudování nové paralelní dráhy v Ruzyni.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář