Aviatická pouť představí přeživšího útoku na Pearl Harbor

18.04.2012

Aviatická pouť představí přeživšího útoku na Pearl Harbor
Aviatická pouť představí přeživšího útoku na Pearl Harbor (Zdroj: Aeroweb.cz)

Jeden z obrazů v tradičních velkoprostorových divadelních představeních, které si u návštěvníků Aviatické pouti již získaly značnou oblibu, bude letos věnován také souboji v Tichomoří. Organizátorům se podařilo zajistit účast originálního amerického letadla Curtiss P-40B Tomahawk, který byl v době útoku na ostrově Oahu a jako jeden z mála drtivý útok „přežil“.


Foto Aviatická pouť

Letošní Aviatická pouť, která se v Pardubicích uskuteční 2. a 3. června, má podtitul Století leteckých soubojů. Jedna z významných leteckých bitev se uskutečnila 7. prosince 1941 v Tichomoří. Ze šesti japonských letadlových lodí odstartovala ve dvou vlnách torpédová a bombardovací letadla císařského námořnictva doprovázená obratnými stroji Mitsubishi A6M2 Zero a společně zaútočily na přístav Pearl Harbor a tři letecké základny na ostrově Oahu.

Během krátké chvíle tam výrazně zničily či poškodily převážnou část americké tichomořské flotily, včetně letadel Curtiss P-40 vyrovnaných na letištích. Útok byl tak bleskový, že na obranu se podařilo vzlétnout pouze čtrnácti americkým stíhacím pilotům, kteří tak čelili mnohonásobné přesile. Po tomto útoku Spojené státy americké vstoupily do války a původně evropský konflikt se tak stal celosvětovým.

Tento jediný dochovaný a navíc letuschopný Tomahawk, který odolal japonskému útoku, je v současnosti po náročné rekonstrukci. Od roku 2007 jej provozuje sdružení The Fighter Collection v Duxfordu. Protivníka v podobě japonského stroje Mitsubishi A6M2 Zero mu v Pardubicích bude představovat k nepoznání přestavěný stroj North American T-6 Texan ze sbírky Alpine Aviator Company.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecké dny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář