Pipistrel odhalil na Aeru 2012 futuristickou čtyřsedadlovku

20.04.2012

Pipistrel odhalil na Aeru 2012 futuristickou čtyřsedadlovku
Pipistrel odhalil na Aeru 2012 futuristickou čtyřsedadlovku (Zdroj: Aeroweb.cz)

Slovinský výrobce malých letadel a kluzáků Pipistrel Aircraft představil v první den výstavy Aero 2012 ve Friedrichshafenu svou odvážnou novinku. Letoun, který tvoří převážně kompozitové materiály, připomíná svými tvary kočkovitou šelmu, čemuž odpovídá i název prototypu - Panthera.


Pipistrel Panthera / Foto Pipistrel Aircraft

Do draku, zesíleného uhlíkovými vlákny a kevlarem, výrobce zakomponoval motor Lycoming s výkonem 210 koní a spotřebou 10 galonů na hodinu letu (38 l/h). Panthera pojme čtyři osoby a slibuje dolet celých 1 000 NM při rychlosti přesahující 200 uzlů. O bezpečnost se stará nejen zmiňovaná zpevněná konstrukce, ale i moderní padákový systém. Tento záchranný padák je navržen pro použití i ve velmi malých výškách.

Pilotní kabina je vybavena rozměrnými dispeji, které zastávají funkci většiny přístrojů potřebných pro let. K vybavení kabiny stroje patří také klimatizace, LED osvětlení a prostor pro zavazadla přístupný i za letu.

V budoucnu výrobce slibuje i modely s hybridním a čistě elektrickým pohonem, u něhož chce dosáhnout doletu 400 NM. Pouze čas ukáže, zdali bude možné tyto přísliby vyplnit a zda uvidíme Pantheru i na českém nebi.

Více nformací o letounu najdete na stránkách výrobce ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář