Airbus představil první letoun s sharklety

26.04.2012

Airbus představil první letoun s sharklety
Airbus představil první letoun s sharklety (Zdroj: Aeroweb.cz)

Evropský výrobce dopravních letadel Airbus představil první vyrobený letoun vybavený sharklety. Slavnostní roll-out upraveného letounu typu A320 proběhl na letišti v Toulouse.

Letoun, s výrobním číslem MSN 5098, je první ze sedmi letounů rodiny A320, které budou vybaveny sharklety, aby se zúčastnily testovacího programu této novinky. Airbus zahájí testování v květnu tohoto roku v rozsahu přibližně 600 letových hodin. Testovací letouny budou osazeny oběma typy používaných motorů - CFM56 a V2500 - aby se ověřily vlastnosti sharkletů pro obě možné konfigurace letounu.

"Sharklets" je obchodní název Airbusu pro nové winglety, neboli zařízení pro snížení indukovaného odporu vytvářeného na koncích křídel. Airbus vyvinul sharklety speciálně pro letouny rodiny A320 a slibuje si od nich roční snížení emisí CO2 o 700 tun na letadlo a spotřebu paliva nižší o 3,5 procenta. První A320 vybavený touto novinkou vstoupí do služby u aerolinek  v posledním čtvrletí letošního roku a bude vybaven motory CFM56.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Airbus


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář