Týden ve světě letectví

29.04.2012

Týden ve světě letectví
Týden ve světě letectví (Zdroj: Aeroweb.cz)

Čtvrtek poznamenaly dvě nehody na Balkáně

Pět mrtvých a tři zraněné zanechala čtvrteční nehoda moldavského vrtulníku v Rumunsku. Dva stroje Kamov Ka-32 mířily z moldavského Kišeněva do Turecka, když jeden z nich u rumunského Ostrova havaroval. Příčiny nehody se vyšetřují. Informovala o tom agentura AFP.

Ve stejný den havaroval v sousedním Bulharsku armádní letoun MiG-29. Podle tamních informací začal stroj za letu hořet a oba členové posádky se katapultovali. Letoun dopadl do neobydlené oblasti nedaleko Plovdivu a nehoda se obešla bez zranění. Příčiny požáru se vyšetřují.

Slovinec Lenarčič podruhé obletěl svět v ultralightu

Slovinský pilot Matevž Lenarčič koncem minulého týdne úspěšně dokončil let kolem světa v ultralehkém Pipistrelu Virus SW914. Stroj, speciálně upravený tak, aby vydržel i extrémně nízké teploty, přistál v Lublani 19. dubna. Lenarčič má tak za sebou již druhý oblet světa, v minulosti se mu stejný počin podařil s letounem Sinus, také od Pipistrelu. „Svět není tak veliký a nezničitelný, jak se zdá. Vyplatí se spatřit ho v celé jeho různorodosti,“ pronesl Slovinec po přistání na tiskové konferenci.


Foto Pipistrel

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář