V Pardubicích se naskytne příležitost zažít pocity pilotů M.A.S.H.

03.05.2012

V Pardubicích se naskytne příležitost zažít pocity pilotů M.A.S.H.
V Pardubicích se naskytne příležitost zažít pocity pilotů M.A.S.H. (Zdroj: Aeroweb.cz)

Návštěvníci, kteří chtějí vidět Pardubice a okolí netradičně z paluby vrtulníku, budou mít na výběr hned několik typů. Bude se jednat o lehké vrtulníky Robinson R-44 a také větší typ Bö 105CBS, který až do roku 2009 sloužil u Letecké služby Policie ČR a v současnosti je provozován u soukromé společnosti. Nabídku doplní vrtulník Bell 206B pro čtyři cestující, který v řadě států sloužil také pro policejní účely.


Bö 105CBS / Foto Red Bull

Opravdovou třešničkou na dortu mezi vrtulníky se stane česká premiéra legendárního amerického stroje Bell 47, jehož vznik spadá do těsně poválečného období. Divákům se představí verze Bell 47G s charakteristickou prosklenou kabinou a jednoduchým trupem příhradové trubkové konstrukce. Právě tyto vrtulníky se nejvíce proslavily v období korejské války zejména při odsunu raněných a jsou i laické veřejnosti známy z kultovního amerického televizního seriálu M.A.S.H.


Bell 47G / Foto Red Bull

Je potěšitelné, že pořadatelům Aviatické pouti se podařilo získat tento unikátní vrtulník nejen pro letové ukázky, ale v omezené míře je možné jej využít i pro vyhlídkové lety. Návštěvníkům se tak naskytne zcela výjimečná příležitost proletět se legendárním strojem a v bohatě prosklené kabině se alespoň na okamžik vžít do pocitů pilotů M.A.S.H. Scéna s vrtulníkem Bell 47G připomínající období bojů v Koreji je jednou z řady zajímavých ukázek zaměřených na století leteckých soubojů. Vedle bohatého letového programu a vyhlídkových letů je pro návštěvníky Aviatické pouti připraven o víkendu 2. a 3. června také pestrý pozemní doprovodný program.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecké dny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář