Týden ve světě letectví

06.05.2012

Týden ve světě letectví
Týden ve světě letectví (Zdroj: Aeroweb.cz)

Lufthansa obdržela první Boeing 747-8 Intercontinental

Největší evropská aerolinka Lufthansa převzala první Boeing 747-8 Intercontinental. Nový letoun s registrací D-ABYA nejprve zamířil na letiště v Hamburku, kde má německý přepravce svou technickou základnu, aby byl připraven k slavnostnímu letu do Frankfurtu, odkud bude letoun vypravován na pravidelné linky. První let s pasažéry proběhne 1. června jako linka LH 418 na trase Frankfurt-Washington D.C. Tento let bude zároveň prvním letem B747-8I s pasažéry na světě.

Nový Boeing 747 má oproti svým starším verzím několik zásadních vylepšení. Hlavní změnou jsou nové motory GE Aviation GEnx-2, které slibují od 15 procent nižší spotřebu paliva na pasažéra a o 30 procent nižší emise hluku a CO2. Dále byla zvýšena kapacita letounu; stroj dodaný Lufthanse pojme 362 pasažérů a je schopen dopravit je na vzdálenost více než 14 000 kilometrů.

Hawker Beechcraft požádal o ochranu před věřiteli

Světoznámý výrobce letadel Hawker Beechcraft vyhlásil bankrot. Zástupci Beechcraftu tvrdí, že se dohodli s více než dvěma třetinami věřitelů na umoření dluhů ve výši přibližně 2,5 miliardy amerických dolarů a zajistili finanční prostředky na výplaty zaměstanců. Jen v loňském roce činila ztráta podniku více než 600 milionů dolarů. Pokud soud schválí plány na restrukturalizaci firmy, bude převedeno jmění společnosti do rukou věřitelů. Výroba bude ve firmě pokračovat a vedení firmy potvrdilo, že Beechcraft dodá všechny objednané stroje.

FAA nerozhodná ohledně iPadů na palubě

I tak by se dal vyjádřit postoj amerického Federálního leteckého úřadu (FAA) k používání tabletů od firmy Apple na palubě amerických strojů.

V mediích se objevila zpráva o incidentu, který se odehrál za letu společnosti Delta Airlines z New Yorku. Pasažér Grant Cardone natočil srážku letounu s ptáky, která způsobila selhání jednoho z motorů stroje a jeho předčasný návrat na letiště JFK v New Yorku. Cardoneho video převzalo několik televizních stanic do svého zpravodajství a tím si získalo pozornost FAA.

Nyní Cardone zveřejnil dopis, který obdržel od FAA v němž je mu vytýkáno, že v nouzové situaci nevypnul svůj iPad a dál natáčel průběh letu. FAA dále uvádí, že nevznese proti Cardonemu obvinění, ale bude tento incident dva roky evidovat, po jejichž uplynutí bude video smazáno, pokud se Cardone nedopustí dalšího „přestupku“. Jako odůvodnění této výtky FAA zmiňuje, že zapnutá elektronická zařízení mohou rušit navigační přístroje letounu a tím ohrozit bezpečnost letu.

Na základě těchto informací působí poněkud nezvykle zpráva z minulého týdne, kdy FAA schválila používání iPadů v kokpitech letounů firmy Axis jet. Tato firma letá převážně charterovou obchodní leteckou dopravu s tryskovými i turbovrtulovými letadly. Navigační a elektronické vybavení těchto letadel je z principu shodné s velkými dopravními letouny, ale obavy, že by mohlo dojít k rušení přístrojů, FAA nepředložila.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář