Bulharské letectvo ukáže v Pardubicích Suchoje Su-25

15.05.2012

Bulharské letectvo ukáže v Pardubicích Suchoje Su-25
Bulharské letectvo ukáže v Pardubicích Suchoje Su-25 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ve čtvrtek 10. května potvrdilo velení Bulharského vojenského letectva účast na letošním ročníku Aviatické pouti, která se koná 2. a 3. června na letišti v Pardubicích. Organizátoři jsou velice potěšeni vstřícností bulharské strany a také výběrem typů letecké techniky, se kterými se bulharští piloti Aviatické pouti zúčastní.

Z domovské základny Bezmer, v jihovýchodní části Bulharska, přiletí legendární bitevník ruské výroby Suchoj Su-25UBK a jako doprovodný stroj pak Bulharům poslouží moderní dvoumotorový transportní stroj C-27J Spartan americké výroby.

Především dvoumístná verze bitevního suchoje se stane velkým lákadlem letošního ročníku Aviatické pouti, a to nejen proto, že tento typ je na světových leteckých dnech již vzácný a na českém nebi se od jeho vyřazení z výzbroje českého vojenského letectva v roce 2000 dosud neobjevil, ale především proto, že právě suchoje jsou neodmyslitelně spjaty s pardubickým letištěm. Právě na něj se v roce 1985 přestěhoval 30. bitevní letecký pluk čerstvě přezbrojený na tuto tehdy novou a vysoce utajovanou techniku.


Suchoj Su-25 / Foto Radim Špalek

Dvoumotorové proudové stroje s charakteristickým přímým křídlem, na kterém je osm závěsníků pro výzbroj o celkové hmotnosti 4 400 kg, si u našich pilotů záhy vysloužily dík své siluetě přezdívku „hrábě“. První let československého pilota na bitevníku Su-25K se uskutečnil v červenci 1984 a následně obdrželo československé vojenské letectvo 36 kusů tohoto typu a dva exempláře cvičné varianty Su-25UBK. Po rozdělení státu v roce 1992, kdy se technika dělila poměrem 2 : 1, zůstalo Armádě ČR 25 kusů. V roce 1994 byl 30. bitevní letecký pluk zrušen a technika se přesunula z Pardubic do Náměště nad Oslavou. Tam suchoje létaly až do roku 2000, kdy byly vyřazeny a odprodány do zahraničí.

Bulharské letectvo se v rámci programu zúčastní statické ukázky, ale návštěvníci, kteří budou chtít tento unikát vidět v letu, mohou využít pátečního odpoledne 1. června a přijít na letiště. Areál v té době bude za zvýhodněné vstupné přístupný i pro veřejnost. To umožní leteckým nadšencům sledovat přílety účastníků Aviatické pouti, která se ve dnech 2. a 3. června uskuteční s podtitulem Století leteckých soubojů.

Více informací o programu najdete na stránkách www.aviatickapout.cz.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecké dny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář