Týden ve světě letectví

20.05.2012

Týden ve světě letectví
Týden ve světě letectví (Zdroj: Aeroweb.cz)

První soukromá raketa k ISS neodstartovala

V sobotu dopoledne se neuskutečnil plánovaný start první soukromé rakety Falcon 9 se zásobovacím modulem Dragon. Start přerušil hlavní počítač rakety asi půl sekundy po zážehu hlavních motorů rakety. Důvodem přerušení byl zvýšený tlak v jednom z hlavních motorů.

Raketa Falcon 9 i zásobovací modul Dragon jsou výrobkem soukromé společnosti Space Explorations Technologies, která měla dnešním startem zahájit éru letů soukromých raket k vesmírné stanici ISS. Modul ponese zásobu potravin, oblečení a počítačového vybavení pro stanici. Jelikož při přerušeném startu nedošlo k poškození rakety, může se start opakovat při nejbližší startovacím okně, které se otevře v úterý 22.května.

V Nepálu havaroval Dornier 228

Letoun Dornier Do-228, letecké společnosti Agni Air, v pondělí havaroval poblíž nepálského letiště v Jomsomu. Na palubě letounu bylo 18 pasažérů a 3 členové letové posádky. Nehodu nepřežilo 15 lidí. Záchranáři letecky převezli šest přeživších do nemocnice ve městě Pokhara.

K nehodě došlo při opakovaném přiblížení, kdy se letoun dostal do polohy po větru a křídlem zachytil o vrcholek kopce přibližně 300 metrů severně od letiště. Následně se zřítil na bahnitý svah.Příčiny nehody zatím nejsou známy.

Cessna představila plány na nový Citation Longtitude

Světoznámý výrobce představil na evropském veletrhu EBACE plány na nový model bizjetu z řady Citation. Cessna má v úmyslu nový letoun certifikovat v roce 2017 a má konkurovat letounům Embraer 650 nebo Bombardier Challenger 605.

Výrobce slibuje cestovní rychlost letounu Mach 0,86 a dolet až 7200 km, což dostačuje pro nonstop let z Londýna do Dubaje nebo například z New Yorku do Paříže.

Motory pro nový letoun dodá francouzská Snecma. Její motory Silvercrest dodají tah téměř 50 kN a na rozdíl od běžných tryskových motorů nebudou procházet generální opravou po stanovením počtu hodin, ale na základě údajů o stavu motoru z palubního počítače letadla.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář