V Pardubicích vznikne vrtulníkové výcvikové centrum NATO

21.05.2012

V Pardubicích vznikne vrtulníkové výcvikové centrum NATO
V Pardubicích vznikne vrtulníkové výcvikové centrum NATO (Zdroj: Aeroweb.cz)

Na summitu Severoatlantické aliance (NATO) v Chicagu schválily členské země vznik společného výcvikového vrtulníkového centra v České republice. Centrum vznikne na letišti v Pardubicích, kde již nyní probíhá výcvik amerických a afghánských pilotů na vrtulnících ruské výroby. Hlavními partnery připravovaného projektu jsou Česká republika, Spojené státy americké a Chorvatsko.


Mil Mi-17 Armády České republiky

Armáda České republiky má rozsáhlé zkušenosti s výcvikem zahraničních pilotů i létáním v Afghánistánu, kde působili čeští piloti v rámci zahraniční mise NATO s vrtulníky Mi-171Š. Jelikož nově budované afghánské letectvo disponuje shodnými typy vrtulníků jako Česká republika, bylo umístění výcvikového centra do Pardubic logickou volbou. Chorvatsko projektu nabídne vhodný terén pro výcvik, který se podobá některým oblastem v Afghánistánu.

Afghánistán v průběhu minulých let přišel prakticky o veškerou letadlovou techniku a piloty. Novou leteckou techniku Afghánistánu poskytla i Česká republika, která darovala několik nepotřebných vrtulníků Mi-17 a Mi-24. Pro tyto i další stroje je nutné vycvičit zcela novou generaci pilotů, kteří se musí naučit nejen ovládat své vrtulníky, ale i zvládnout létání v extrémě náročných podmínkách afghánských hor. Létání v obtížném terénu si budou moci pilotní žáci vyzkoušet v chorvatských horách poblíž Zadaru.

Výcvikové centrum bude mimo pardubické základny využivat i vrtulníkové simulátory v Ostravě. Financování projektu, který si vyžádá několik milionů dolarů, se rozloží mezi členské země NATO. Prozatím získal projekt podporu na dva roky. První informace o vzniku výcvikového centra v České republice se objevily po jednání premiéra Nečase s americkým prezidentem Obamou loni v říjnu, o čemž jsem vás informovali ZDE.

Mohlo by vás zajímat

Témata

NATO Vrtulníky


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář