Český záchranný padákový systém získal patent v USA

01.06.2012

Český záchranný padákový systém získal patent v USA
Český záchranný padákový systém získal patent v USA (Zdroj: Aeroweb.cz)

Galaxy High Technology získala americký patent na svůj nový záchranný raketový padákový systém GRS. Český výrobce záchranných padákových prostředků přišel s novým řešením systému pro vytažení padáku z letounu. Díky tomuto jedinečnému úspěchu se může začít vylepšený GRS používat pro letadla v USA. Především pro v Česku známe typy TL-2000 Sting and TL-3000 Sirius.


TL-2000 Sting

Dosud používané systémy po odpálení rakety postupně vytahují padák z pouzdra umístěného v letadle, naproti tomu GRS po zážehu rakety vytáhne celý zabalený padák v pouzdře mimo letadlo a teprve po úplném vytažení pouzdra se padák začíná rozbalovat. Raketa pracuje po celou dobu vytahování pouzdra a snižuje rázy působící na konstrukci letounu při použítí GRS. Tento způsob otevření padáku by měl zamezit omotání vrchlíku nebo šňůr kolem letadla a zajistit bezpečné naplnění padáku.

Patentovaný systém GRS zahrnuje několik typů padáků určených pro letouny a kluzáky o maximální vzletové hmotnosti od 250 do 2 000 kg. Minimální výška pro otevření padáku se pohybuje mezi 30 a 150 metry. Dle výrobce se jedná o nejrychleji se otevírající padákový systém na světě s časem potřebným k plnému otevření a naplnění padáku v rozmezí 1,5-6 sekund.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář