Závod AFC 2012 představí v Letňanech akrobatickou elitu

09.06.2012

Závod AFC 2012 představí v Letňanech akrobatickou elitu
Závod AFC 2012 představí v Letňanech akrobatickou elitu (Zdroj: Aeroweb.cz)

První ročník závodu Aerobatic Freestye Challenge 2012, který se uskuteční 16. června na letišti Praha Letňany, přilákal do Čech desítku pilotů, kteří patří mezi absolutní světovou špičku akrobatického létání. Kromě českého trojlístku Hyka, Kopfstein a Šonka se v Praze například představí také dvě ženy. Diváci se navíc mohou těšit na hned pět různých akrobatických speciálů.

Marek Hyka, spoluautor projektu AFC 2012, je akrobatický mistr světa v kategorii Advanced z roku 2010 a několikanásobný medailista evropských i domácích soutěží. Diváci jej uvidí v letounu Sbach 300. S letounem Extra 330 SC se jej bude pokoušet porazit Petr Kopfstein, bronzový muž z evropského šampionátu v roce 2009 a taktéž někalikanásobný medailista z domácích mistrovství. Asi nejvíce z českých letců se do povědomí široké veřejnosti zapsal Martin Šonka (Extra 330 SR) díky účasti v sérii závodů Red Bull Air Race, jinak ale také držitel stříbra z MS 2011 v kategorii Freestyle a dalších kovů z domácích soutěží.


Foto AFC

Ze zahraničních pilotů se představí ruská dvojice Viktor Čmal a Světlana Kapaninová, které mohli čeští diváci vidět již v roce 2008 při soutěži World Aerobatic Cup v Roudnici nad Labem. Kapaninová má sbírku bezmála čtyřiceti zlatých kovů z mistrovství světa, Čmal je absolutním mistrem světa v kategorii Unlimited z roku 1996 a medalista ze závodů Grand Prix. Oba budou v Praze reprezentovat ruskou techniku v podobě akrobatických Suchojů Su-31M. Na stejných strojích se představí i španělské duo Juan Velarde a Cástor Fantoba, oba několikanásobní medailisté světových akrobatických soutěží.

Druhou ženou v soutěži bude mistryně Francie a vicemistryně světa v kategorii Unlimited z roku 2011 Aude Lemordantová na letounu CAP 232. Desítku doplní z Německa dorazivší Philipp Steinbach, pochopitelně taktéž na stroji Sbach 300, za jehož konstrukcí stojí právě pilotova společnost. I jeho umění již mohli spatřit diváci v České republice, například v roce 2010 na výstavě Aero Expo v Příbrami.

Další informace a videoprezentace pilotů najdete ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář