Týden ve světě letectví

10.06.2012

Týden ve světě letectví
Týden ve světě letectví (Zdroj: Aeroweb.cz)

V peruánských Andách spadl vrtulník, na palubě byl i Čech

Celkem 14 obětí si vybrala středeční nehoda vrtulníku Sikorsky S-58ET (též označován jako H-34) v peruánské části And. Podle dostupných informací se stroj zřítil v oblasti vrcholu Mama Rosa (asi 4 900 m n. m.) a po pádu začal hořet. Na palubě bylo osm Korejců, tři Peruánci (dva v posádce) a po jednom z občanů Nizozemska, Švédska a České republiky. Příčiny nehody se vyšetřují. Ačkoliv stroj přerušil radiovou komunikaci již ve středu, existovala šance, že by v terénu přistál. Včera večer však záchranné jednotky lokalizovaly ohořelé trosky a původní hypotézu vyloučily.


Foto Dawn.com

V Afghánistánu spadl vrtulník Severoatlantické aliance

Ve středu také havaroval vrtulník Severotlantické aliance (NATO) na východě Afghánistánu. Podle mezinárodních koaličních sil při nehodě v provincii Ghazní zemřeli dva američní vojáci. Je však možné, že nehoda byla výsledkem boje, neboť v tu dobu měla na místě nehody probíhat nepřátelská činnost. Příčiny a okolnosti nehody se vyšetřují.

Nehodu nigerijského MD-83 možná zapříčinil birdstrike

V Nigérii pokračuje vyšetřování nehody letounu McDonnel Douglas MD-83 společnosti Dana Air z předešlého týdne. Piloti stroje po vzletu zaznamenali problémy s motory a zažádali o návrat na letiště, avšak letoun krátce na to havaroval. Letový ředitel společnosti Dana Air, které byl v týdnu nigerijskými úřady pozastaven provoz, dnes v lagoské televizi prozradil, že se v jednom z motorů našla torza ptáků, která by nahrávala birdstriku jako příčině selhání přinejmenším jednoho z motorů. Zdůraznil ale, že se nejedná o závěry vyšetřovatelů.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář