Aeru kvůli odložení privatizace hrozí konkurz

11.07.2006

Na zdlouhavé vyjednávání o nové vládě může podle vydání týdeníku Euro doplatit podnik Aero Vodochody. Pokud totiž vláda nerozhodne o velmi rychlé privatizaci ještě v červenci, tato významná česká zbrojovka může skončit v konkurzu. Mnohamiliardové důsledky případného bankrotu by dopadly na stát a zároveň může být vážně ohroženo zajišťování potřeb české armády, uvedlo Euro.

Aeru kvůli odložení privatizace hrozí konkurz
Aeru kvůli odložení privatizace hrozí konkurz (Zdroj: Aeroweb.cz)

Euro připomíná, že na Českou konsolidační agenturu byly koncem roku 2005 převedeny jak akcie Aera v držení společnosti Letka, tak i dvě pohledávky ministerstva financí za společností Aero ve výši zhruba 10,3 miliardy korun, které vznikly plněním ministerstva financí z titulu jeho ručení za závazky zbrojovky. Obě pohledávky včetně příslušenství by měly být na základě dohod uzavřených v prosinci 2005 mezi ministerstvem financí a Aerem uhrazeny v pěti dvoumiliardových splátkách v letech 2007 až 2011.

Problém podle Eura spočívá v tom, že termín první splátky byl stanoven na 31. ledna 2007. Podle původního harmonogramu výběrového řízení se totiž předpokládalo, že do tohoto data již pohledávky získá nový vlastník a následně je vypořádá vůči Aeru v souladu se svým podnikatelským záměrem. Tendr na společný prodej aktiv státu byl vyhlášen koncem roku 2005 a na základě původního harmonogramu měla vláda přijmout rozhodnutí o vítězi výběrového řízení na svém letošním zasedání 17. května.

Vláda ale letos v polovině března přerušila privatizaci Aera, a to minimálně do 19. července. Během prodeje totiž padla námitka ohledně možného využití tamní přistávací dráhy. Zájemci o Aero se totiž netají snahou přeměnit dráhu na mezinárodní letiště. Podle posudku, který si nechalo vypracovat ministerstvo dopravy, by ale tento krok nijak ekonomicky neohrožoval situaci ruzyňského letiště. Podle Eura by tak vláda mohla o výběru vítězné nabídky na privatizaci rozhodovat až v říjnu, přičemž dalších několik měsíců by pak zabralo schvalování transakce českým antimonopolním úřadem a Evropskou komisí.

Rozhodnutí vlády o přerušení privatizace a posun časového harmonogramu proto podle Eura vážně ohrožuje Aero, které musí první dvě miliardy pohledávky zaplatit do konce ledna 2007. "Podle aktuální ekonomické situace však zbrojovka tak vysokými volnými penězi nedisponuje a společnost by se mohla dostat do konkurzní situace v době, kdy ještě nebude zcela dokončen proces prodeje," upozornil týdeník.

ČKA podle informací týdeníku Euro již řeší odložení první splátky a na toto téma připravuje materiál pro vládu. V něm chce ČKA navrhnout, aby vláda schválila odložení splatnosti dvou miliard korun o jeden rok, tedy na konec ledna 2008. Euro připomíná, že odložení bude muset posoudit i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a Evropská komise.

Společnost Aero Vodochody by mohla mít nového vlastníka do poloviny roku 2007. Předpokládá to prezident společnosti Petr Klimeš. Naopak v případě odložení privatizace může firmu v dohledné době čekat utlumení vývojových programů a redukce počtu zaměstnanců.

Zdroj: Eu/ČTK

Mohlo by vás zajímat

Témata

AERO Vodochody


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář