Martin Šonka se stal vítězem soutěže Aerobatic Freestyle Challenge

16.06.2012 29 příspěvků

Martin Šonka se stal vítězem soutěže Aerobatic Freestyle Challenge
Martin Šonka se stal vítězem soutěže Aerobatic Freestyle Challenge (Zdroj: Aeroweb.cz)

Historicky prvním vítězem soutěže Aerobatic Freestyle Challenge se stal Martin Šonka. Českého reprezentanta doplnili na stupních vítězů druhý Francois Le Vot z Francie a třetí Světlana Kapaninová z Ruska. Návštěvníci letiště v pražských Letňanech viděli celkem osm soutěžních výkonů i několik napínavých momentů.

Takřka čtyřem tisícům návštěvníků pořádně zatrnulo, když se po velmi pohledném výkonu jediné ženy v soutěži Světlany Kapaninové vydal ke svému letu Martin Šonka a po několika zkušebních manévrech opět přistál. Na vině však byla pouze uvolněná kamera na jeho letounu Extra 330, a tak se Šonka ke svému letu vydal později.

Mezitím diváci již mohli sledovat na nebi akrobatickou sestavu letounu Sbach 300 v podání, překvapivě, Viktora Čmala. Kvůli závadě jednoho ze suchojů se ruský velezkušený pilot posadil do kokpitu pro něj nepříliš známého stroje a o to více sklidil zasloužený potlesk po úspěšném zvládnutí sestavy a dobrém freestylovém vystoupení.

Čtvrtý na startovní listině, Španěl Juan Velarde, se ve vzduchu také příliš neohřál. Po několika manévrech se i on levou zatáčkou vrátil zpět na letňanskou dráhu 23R. Uvolněný olejový ventil sice notně zašpinil pravou polovinu letounu mazlavou tekutinou, ale suchoj byl po chvíli připraven k dalšímu letu.


Hlavní hrdinové - osmička závodníků

To už však své umění předváděl na nebi Francois Le Vot. Francouzský zkušený pilot, který ve startovním poli nahradil jen několik málo dní před závodem krajana Oliviera Masurela, předvedl asi nejpohlednější freestylovou sestavu a právem si odnesl jednu z trofejí.

Po něm už letňanské nebe patřilo opět českým barvám, konkrétně dalšímu letounu Extra s pilotem Petrem Kopfsteinem za kniplem. Po něm se ke svému druhému letu vydal znovu Martin Šonka a předvedl po technické stránce velmi precizní výkon, za který později právem získal trofej za první místo.

Když na nebi kroužil Suchoj Su-31 s dalším Španělem Castorem Fantobou, pomalu se na zemi ke svému letu již chystal poslední český reprezentant Marek Hyka. Mezi přihlížejícími na zemi však opět zavládla trocha nervozity, když ani po opakovaných pokusech nenaskočil motor jeho Sbachu 300. Volného nebe tak opět využil Španěl Juan Velarde ke svému opakovanému letu a předvedl, bohužel zcela mimo pozornost moderátorů, velmi solidní let.

S pomocí přistavené autobaterie se nakonec podařilo po několika minutách nastartovat i Hykův sbach, a tak se na letňanské obloze nakonec předvedla kompletní osmička startovního pole. O to více pak diváci ocenili výkon Šonky, který si podmanil celou špičkovou konkurenci.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

komentátorka

16.06.2012 v 21:27 subon

jen takový bezvýznamný výkřik: Organizace výborná, výkony pilotů a jejich strojů fantastické, program krásně navazoval a pořád bylo na co koukat, ale ta pipina kterou jste to nechali komentovat mi celou akci tak znechutila, že po vyhlášení jsem stejně jako spousta diváků zamířil nejkratší cestou pryč. Jelikož jsem měl volňásky, tak jsem to neřešil, ale jinak bych velmi litoval investice do vstupného. Chápu, že kritici se vždy najdou a komentování leteckého dne, natož takto specializovaného není jednoduché, ale tento "výkon" byl natolik mimo, hloupý, tupý a bulvární, že, pokud mám použít slušná slova, nemám k tomu vlastně už co napsat.

Odpovědět

Re:Komentátorka

16.06.2012 v 22:03 R.

Ano!! Souhlasím všemi deseti. Vstupné jsem naštěstí také neplatil, show byla výborná ale ta velmi slušně řečeno "pipina" s jejími trapnými nesmyslnými komentářemi, věčným ječením a ježišmariováním mi pořádně celou akci znechutila! Příště doporučuji vybrat solidnějšího komentátora, který bude mít o celé věci alespoň malinko páru. Tenhle zjev neměl nejmenšího tucha o čem mluví a při krásném vystoupení (teď už nevím čí) s jejím ječivým tónem na pódiu představovala slečny "modelky". Asi se mi o ní bude zdát :-(.

Odpovědět

RE: Re:Komentátorka

16.06.2012 v 22:51 Adam Zuska

Pánové, berte to tak, že nejste úplně typická cílová skupina. Byť jde o letectví, akce tohoto typu nejsou primárně pro letecké fandy a tomu bylo myslím uzpůsobeno i moderování akce. Jen škoda, že se až příliš často komentář vůbec netýkal dění na nebi, který by si to určitě zasloužil. O opakovaném soutěžním letu Velardeho ani nemluvě. Jinak bych problém neviděl.

Odpovědět

RE: RE: Re:Komentátorka

16.06.2012 v 22:55 vp

Dovolím si nesouhlasit. Cílová skupina jsou diváci, kteří chtějí vědět, co se děje a co se bude dít. A to se od téhle uječené ženské opravdu nedozvěděli. Kolik diváků odešlo, protože neměli tušení, že se vrátí Zero a Avenger?

Odpovědět

Re: Komentátorka

17.06.2012 v 12:29 Zdenek

Na takovou akci jdou JEN letečtí příznivci. Osobně už po letech nechodím na většinu leteckých dnů. Ale tuto příležitost, jsem si nemohl nechat ujít. Díky za ni a za skvělou organizaci. Jen nebýt kousek od stojánek a neodposlouchávat komunikaci, vůbec bych nebyl v obraze o dění (a že se toho při závodě dělo dost). "Pipina" se asi snažila, ale mohla si uvědomit, že nejsme na Evropě2, nebo kde se živí...

Odpovědět

RE: RE: RE: Re:Komentátorka

17.06.2012 v 12:41 Garfield

Naprostý souhlas, nejen že moderátoři naprosto zazdili závěr soutěže, stejně tak naprosto zasklili akrobacii Foxe, ani přílet UL BH-5 (jestli se pletu v typu tak pardon) je nepohnul, aby věnovali pozornost letadlům, plus ten závěr: ano, padla jednou zmínka, že přiletí Avenger, ale jestli za pět minut nebo za hodinu...? A proč to moderovala ta slečna (jinak moderátor soukromé rozhlasové stanice, kde mají podobné prázné žvanění a násilné juchání v popisu práce)? Ona to na sebe později nevědomky práskla sama: protože je to Hykova kamarádka.

Odpovědět

Uvolněná kamera

17.06.2012 v 12:53 Garfield

S potížemi Martina Šonky to bylo jinak než se píše v článku (byl jsem na stojánce od jeho letadla asi šest metrů, takže jsem to opravdu dobře viděl). Na začátku byl vynikající nápad nějakého TV technika, že na křídlo Šonkovy Extry připevní kromě jedné kamery na koncovém žebru ještě druhou. V praxi to vypadalo tak, že nalepili izolační páskou kameru v podobě krabičky cca 10 centimetrů vysoké na náběžnou hranu křídla asi metr od trupu. Co to udělá s aerodanamikou akrobatického speciálu si každý může domyslet. Osobně se Šonkovi divím, že s tím vůbec letěl... Takže po přistání se kamera neupevňovala, ale naopak zcela strhla a odstranila.

Odpovědět

RE: RE: RE: Re:Komentátorka

17.06.2012 v 12:58 Ondra

Jsem stejného názoru a podle ohlasů lidí, které jsem včera potkával, znechutila tato komentátorka (Lucie Šilhánová z Evropy 2) akci všem návštěvníkům, bez výjimky. Nejde ani tak o to, že se nevyznala v letectví, jako o to, že její hloupost, která čišela z každého slova a nepříjemný uječený hlas opravdu zkazila mnoha lidem prožitek z jinak moc povedené akce. To, že jsme se dozvěděli o návratu Zera a Avengera až při odletu z Letňan, je smutná(avšak mnohem méně bolestná) věc.. Jinak byla akce až překvapivě povedená, parádní podívaná na mistry akrobatického umění. Těším se na druhý ročník!

Odpovědět

Komentátorka

17.06.2012 v 13:43 Lenka

Souhlasím s tím, že kecy té trapné pipky se fakt nedaly poslouchat. Nechápu, kde jí vyhrabali. Letadlům moc nerozumím a doufala jsem, že se tam něco dozvím, no, bouhužel. Ještě že existuje google! :D

Odpovědět

Re:Komentátorka

17.06.2012 v 13:58 jjk

...to jste mne všichni potěšili, že jsem si byl jen v pátek udělat několik fotek a v sobotu odletěl na slety do Chocně a do Kolína.... asi bych psychicky slečnu nebydejchal, strávil jsem 13 let v Českém rozhlasu za mikrofonem a diletanti ve všech oblastech lidské činnosti jsou bohužel v současné době úplně všude :-) ...už včera se mne jedenm člověk, co přiletěl z Letňan ptal jestli nevím kdo to moderuje, že to je naprosto strašidelný...tak vidím, že není kolega nějakej citlivka, že ten názor má vícero lidí...

Odpovědět

komentátoři, frekvence

17.06.2012 v 19:48 Petr

Také souhlasím, akce krásná ale moderátorský výkon zoufalý :( Komentování akrobacie slovy že "se tam nějak zatočil" mě dostalo do kolen. Alespoň, že sama několikrát do mikrofonu prohlásila, že je úplně trapná. O orgasmických stavech při vyslovení jména Marka Hyky nemluvě. I moderátor, který věci alespoň rozumněl mohl mluvit o něco méně. Bylo hezké, že soutěžící předváděli 90 vteřin freestylu s hudbou. Zrovna v téhle chvíli bych raději slyšel tu hudbu, než komentář že udělal takový a takový prvek. Ještě jednu vítku bych měl, nechápu proč akrobaté měli vlastní frekvenci. Když už jí měli, tak se o ní alespoň mohli veřejně podělit s ostatními, aspoň do NOTAMů když už nikam jinam. Určitě jsem tam se scannerem nebyl sám, který acro freq nezjistil.

Odpovědět

L.Šilhánová

17.06.2012 v 20:53 Tommáš

JJ souhlasím slečna Šilhánová to totálně pokazila, na druhou stranu ty chvilky kdy byly slyšet pouze motory a ona byla zticha byly výborné a člověk si jich vážil:)

Odpovědět

RE: komentátoři, frekvence

17.06.2012 v 21:04 JD

Nakoľko mám trocha iný rodný jazyk ako prispievatelia predomnou, myslel som že moderátorka vadí len mňe.Ale jej komentár drásal asi uši káždemu.Bola fakt trápna. Verím že organizatori sa na budúce poučia. Právý opak boli všetci pretekárí.Bol som až prekvapený ich skromnosťou a inteligentným vystupovaním.

Odpovědět

Co dodat

18.06.2012 v 8:30 sumy

Dámy a pánové, nemohu než s vámi souhlasit. Na akci jsme přijeli ještě před 10, aby nám nic neuteklo. Avenger a Zero jsme ještě stihli a říkali jsme si: Tak to bude paráda! " Bohužel však dopoledne až do 13:00 bylo takové nemastné, neslané a občas "program" zachraňovali vyhlídkové R-44 s "parádičkama" nad plochou. To co předvedli Páni Piloti, bylo fantastické !!! To co předvedla ta madam však bylo lidově řečeno na tečku... Také mě jako Petra mrzí, že v 90s freestylu hudbu skoro nebylo slyšet, zde se mi zdál komentář nadbytečný-ale budiž. Ale to, že si tam ta ... vymyslela volbu miss a svým jekotem a komentováním zadečků a prsíček modelek zabila akro let, ani nevím koho, protože nedala ani prostor k jeho komentování to už byl vrchol a tak jsme stejně jako mnoho dalších hned po posledním soutěžním letu(ani jsme nečekali na vyhlášení) odjeli. Když to shrnu : Akce skvělá a těším se na další ročník, ale pouze za předpokladu, že tam nebude jistá L.Š. , protože i když jsem velmi tolerantní a nepříjemné věci si dokážu "vypnout" a ignorovat je, tak tohle bylo už moc.

Odpovědět

celkom fajn....

18.06.2012 v 8:34 duro

komentatorka: ano absolutny suhlas s vacsinou, letecka akcia chce aj kus leteckej profesionality a zaintresovanosti spojenej s akymi takymi moderatorskymi skusenostami. program: samotny zavod OK, kus doplnit sprievodny program, jednalo sa o akrobaticku sutaz, co tak kus ludom pripomenut historiu leteckej akrobacie, napr. C104, Zlin 526AFS, Z142, Z50, Extra 300L, Blanik, Fox... tak isto samotnych ludi leteckej akrobacie Jirku Kobrleho, Jirku Tlusteho, Petra Jirmusa, Ivana Tuceka, Martina Stahalika a pod... organizacia: z mojho pohladu zle postavenie akcie, orientacia na juh cely cas proti slnku je velmi nestastne riesenie ktore vyznamne ovplyvni kvalitu TV prenosu, fotografii a tym aj post prezentaciu akcie. zaver: na zaciatok velmi dobra akcia, fantasticka myslienka, dobra organizacia... drzim palce a tesim sa na druhy rocnik... duro

Odpovědět

prostoje, nuda

18.06.2012 v 9:38 Joey

Od 13-15 pilotům nelze vytknout nic. Předtím od 12 do 13 díra, nic se nedělo. Fox, kterého vlekali kluci z letňan se svým tichým úžasným akrem ztratil ve vřeštění té slepice. Vedle mě stál pár evidentních nepilotů a paní povídala, že je to krása,ale že by ráda alespoň znala názvy těch figur, místo těch jejích nesmyslných blábolů. Co dodat... Kdybych to měl platit, byl bych naštvanej. Jinak perfektně zvládnutý nouzák s Yakem...a to i v pátek v podání Světlany....klobouk dolů..

Odpovědět

Komentátorka

18.06.2012 v 9:49 Ála

Komentátorka byla opravdu špatně vybraná, příště bych doporučovala komentátora, který letos komentoval Aviatickou pouť, podle mě byl vtipný a držel se leteckých témat. Jinak výkony všech pilotů byly naprosto úchvatné!!! Díky p. Mikuleckému, že tuto soutěž umožnil na letišti Letňany.

Odpovědět

RE: Komentátorka

18.06.2012 v 12:09 Mirek

Souhlas se všemi výše uvedenými poznatky. Organizace i program parádní, vystoupení jedinečné, ale "komentátorka" to natolik zazdila, že jediným řešením byl odchod pryč. A to jsem do soboty žil v domnění, že toho zvládnu hodně...

Odpovědět

Akce celkove + piloti

19.06.2012 v 20:10 Andy

mne se ta akce libila, i kdyz je co zlepsovat do budoucna. obcas se zdalo, ze moderatori nevedi co a kdy bude nasledovat, co ted je na obloze, atd.. Ale ze vsecho nejhorsi pro me bylo, jak se zachoval Martin Sonka - vuci fandum neudelal nic ! ani jednou nesel s autogramiadou, focenim, NIC ! uplne se na nas vy**l. neco jineho Svetlana, Marek, Petr, a cizinci ;) i krasny pokec byl i foto a vubec parada... jen nas Mistr Martin S zklamal :( a to boli...

Odpovědět

RE: Co dodat

19.06.2012 v 20:14 Andy

mne se ta akce libila, i kdyz je co zlepsovat do budoucna. obcas se zdalo, ze moderatori nevedi co a kdy bude nasledovat, co ted je na obloze, atd.. Ale ze vsecho nejhorsi pro me bylo, jak se zachoval Martin Sonka - vuci fandum neudelal nic ! ani jednou nesel s autogramiadou, focenim, NIC ! uplne se na nas vy**l. neco jineho Svetlana, Marek, Petr, a cizinci ;) i krasny pokec byl i foto a vubec parada... jen nas Mistr Martin S zklamal :( a to boli...

Odpovědět

ad M.Šonka

20.06.2012 v 8:54 jjk

...jen bych k tomu dodal, že Martin Šonka byl smluvně zavázán absolvovat kromě Letňan ještě letecké dny v Mladé Boleslavi a Kolíně, takže by se musel naklonovat a už takhle je na hraně vše stihnout...

Odpovědět

Diky vsem za ucast a za nazory

20.06.2012 v 10:30 Miloslav Lujka

Krasny den, dekuji vsem za ucast a podnetne konstruktivni nazory. Slova "pipina" apod. vynecham. Tomas Korinek je uzasny moderator ktery mel a bude mit na starosti moderovani technictejsi a Lucka je uzasna moderatorka ktera rozproudi krev a tak to take nechame. Kazdy se nezavdeci vsem, dostavam celkem pozitivni feedback a srovnani Lucie Silhanove s moderatorkou z Aviaticke pouti kde jsem letos byl mi prijde naprosto nerelevantni. Ohledne moderatorskeho vykonu Pardubic bych pouzil slova jednoho navstevnika primo na miste: "To je nejaka teta co si odskocila odmoderovat od nedelniho smazeni rizku, ne?" Adrenalin, kour, freestyle - byt jini ... proto Lucie. Co se tyka vylepsovani - ano, je to prvni rocnik a naprosto souhlasim a beru si za sve odstraneni vsech chyb a pripominek - dekuji za ne vsem! Tesim se na Vas pristi rok!

Odpovědět

Diky vsem za ucast a za nazory

20.06.2012 v 13:47 u.do

Asi by stálo za to si rozmyslet cílovou skupinu. Pokud to primárně měli být hormoni a šamponci, obávám se, že je takto pojatá akce úplně neuspokojila - přeci jen třeba pylonový závod je (pro laika) jinačí adrenalin než soutěžní sestava (byť pro fachmana skvělá) kdovíkde vysoko. A celkové tempo dne, se spoustou až převahou hluchých míst, pro ně taky jistě nebylo. Pokud to mělo být pro letecké fandy, pak trvat na L. Šihlanové i pro příští rok se mi jeví jako slušný pokus o získání Darwinovy ceny. Její blondýnovitost nevydýchávala ani moje drahá polovička. Tomáš Kořínek byl lepší, hodně z komentátorského průšvihu dělala evidentně absence spojení s provozem - stačil by poskok s cedulí "zrychli - akrobatický kluzák Fox za 1 minutu". Ohledně zmiňovaného moderátorského výkonu z Pardubic: byl jsem tam také a i když to pravda občas bylo trapné jiným způsobem, imho odvedené lépe. Každopádně díky za to, že někdo měl odvahu podobnou akci zorganizovat a držím palce, aby se ji povedlo vychytat.

Odpovědět

RE: RE: Co dodat

20.06.2012 v 20:32 Honza

Naprosto nesouhlasím s názorem na Martina Šonku. Sám jsem byl svědkem toho, jak Matin stál dlouhou dobu u plůtku u své stojánky a popovídat si tak s ním mohl kdokoliv, stejně tak se s ním vyfotit nebo jej požádat o autogram. Matin se po prezentaci pilotů trpělivě velmi dlouhou dobu fotografoval před stánkem pořadatelů s kýmkoli, kdo o to měl zájem, přičemž zájemců byly desítky. Velmi jsem obdivoval Martinovu trpělivost, laskavost a skromnost.

Odpovědět

Díky za akci

20.06.2012 v 20:40 Honza

V první řadě bych chtěl poděkovat pořadatelům, že tuto akci v Praze zorganizovali. Jedinou podstatnou chybou celé akce tak dlé mého názoru skutečně byla paní moderátorka. Věřím, že se akce bude příští rok opakovat. A už se na ni moc těším.

Odpovědět

Moderatori

20.06.2012 v 22:07 Tomas

Za me jednoznacny souhlas s Miloslavem Lujkou.Tomas Korinek vedel o cem mluvi a letani komentoval skvele a Lucie Silhanova se zas starala o zabavu.Jedine v cem byl problem ze moderatori nemeli dostatecny prisun informaci co se na plose deje a bude dit.To ale verim ze se na priste vychyta a take to ze krom vystoupeni zavodniku se toho na akci moc nedelo.Jeste ze tam byla prave slecna Silhanova a improvizovala.Nevsiml jsem si ze by nekomu z okolo stojicich lidi vadilo ze ve volne chvili nechala projit po podiu hezke slecny atd.

Odpovědět

evaluation

21.06.2012 v 7:20 Juanita

Zdravím, nedá mi to, abych se též nepřipojila do diskuse - za mě jednoznačně palec dolů pro moderátorku, vážně do toho mikrofonu ječela jako hysterka a navíc z ní padaly kraviny, které se zábavou neměly moc společného. I nás vyhnala s bolehlavem okamžitě po vyhlášení výsledků. Vlastně jsme Šonyho viděli na podiu až z auta, což nás dost mrzelo. K organizaci bych měla ještě jednu výtku, která už zde zazněla - mezi jednotlivými vystoupeními opravdu nebylo co dělat, velkoplošná obrazovka promítala neustále předem připravené spoty a kdo nebyl u hlavního stage (což znamenalo ječák nejen slyšet, ale i vidět), neměl šanci ocenit ani ty výše zmiňované slečny na podiu. No a potom taky absence chlazených nápojů (prý jim pozdě zapojili elektriku), ale to už je v porovnání s moderátorským faux pas celkem malichernost. Co se týče kritiky na "Mistra Šonku" (jak ho výše označila slečna Zhrzená) - absolutně lichá, skromnej, milej kluk, ač by mohl mít - vzhledem k jeho úspěchům - sakra jiné hvězdné manýry. Pěkný den všem!

Odpovědět

Kontakt

21.06.2012 v 9:08 Miloslav Lujka

Jeste jednou diky vsem za nazory! Jak sami vidite, nazory jsou dokonce i misty protichudne, to co nekomu vadi naopak nekdo ma rad. Kazdopadne zde je kontakt na mne: lujka [zavinac] afc2012 [tecka] cz a budu rad za kazdy dalsi postreh. Jsme tu pro Vas a Vase spokojenost je pro nas klicova. Krasny den, Mila Lujka

Odpovědět

Kamery

21.06.2012 v 14:06 Martin Hybner

Před akcí se psalo o kamerách v kabině, jak bude vše v režii stříháno na velkoplošné obrazovky, Šonka měl kvůli kameře na křídle problém. Schválně jsem stál před velkoplošnou obrazovkou, ale žádného záběru z kabiny ani křídla jsem si nevšiml. Tak na co pak ty kamery?

Odpovědět

Přidat komentář