Týden ve světě letectví

01.07.2012

Týden ve světě letectví
Týden ve světě letectví (Zdroj: Aeroweb.cz)

Čínští kosmonauté se vrátili na Zemi

Tříčlenná čínská posádka se úspěšně vrátila na Zemi po vesmírné misi, která trvala 13 dní. V pořadí již čtvrtá pilotovaná mise v rámci vesmírného programu si připsala několik prvenství. Jako členka posádky letěla poprvé v čínské historii žena, třicetiletá důstojnice Liou Jang. Na oběžné dráze se loď Šen-čou 9 spojila s orbitální stanicí Tchien-kung 1, do které následně kosmonauté přestoupili.

V pátek po desáté hodině místního času přistála loď Šen-čou 9 na padácích v oblasti Vnitřní Mongolsko. Přistání proběhlo úspěšně a zhruba po hodině od dosednutí opustila posádka návratový modul. Čína se stala třetí zemí na světě, která dokáže vyslat člověka do vesmíru vlastními silami.


Gripeny budou bránit české nebe i v dalších letech

Ministerstvo obrany České republiky oznámilo, že se dohodlo se Švédskem na prodloužení pronájmu nadzvukových stíhacích letounu JAS-39 Gripen. Cenu pronájmu čtrnácti strojů ministerstvo nezveřejnilo, jelikož je dokument v utajeném režimu.Vláda bude projednávat smlouvu v průběhu července.

Otázka pokračování českého nadzvukového letectva byla v posledních měsících často zmiňována, jelikož dosavadní pronájem Gripenů končí v roce 2015 a dlouho nebylo jasné, zdali dojde k výběrovému řízení na nový typ stíhaček nebo bude vláda usilovat o prodloužení pronájmu Gripenů. Někteří politici se zasazovali dokonce i o zrušení nadzvukového letectva v České republice.


V Rusku se zřítila stíhačka SU-27UB, piloti přežili

Ve čtvrtek se při výcvikovém letu zřítil letoun Suchoj SU-27UB. Podle dostupných informací došlo k nehodě před přistáním po předvedení ukázky vysoké pilotáže. Oba piloti se úspěšně katapultovali a utrpěli pouze malá zranění. K nehodě došlo na letišti Besovec, asi 500 km od Petrohradu.

Posádku letounu tvořili vysocí důstojnící ruského letectva. První pilot byl náčelník tamního leteckého pluku a druhý pilot byl generál ruského letectva. Příčiny nehody nejsou zatím známy.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář