Airbus otevře první montážní linku v Americe

03.07.2012 1 příspěvek

Airbus otevře první montážní linku v Americe
Airbus otevře první montážní linku v Americe (Zdroj: Aeroweb.cz)

Odvěké soupeření dvou gigantů na poli výroby dopravních letounů nabývá dalších rozměrů. Evropský Airbus včera oznámil, že ve městě Mobile v Alabamě vybuduje první americkou montážní linku. Továrna přinese zaměstnání asi tisícovce lidí a první Airbusy A320 by se zde měly začít sestavovat v roce 2016. Informaci přinesl server AVweb.


Foto AP

"Nadešel správný čas, aby Airbus expandoval do Ameriky," prohlásil CEO společnosti Fabrice Bregier. Společnost tím reaguje zejména na loňský zmařený kontrakt na vojenské tankovací letouny pro americké letectvo, o které se ucházela společnost EADS, která Airbus z části vlastní. Ten nakonec získal právě domácí Boeing.

Podle zástupců Airbusu bude navíc potřeba v příštích dvaceti letech nasytit americký trh 4 600 letouny typu A320/B737. Právě montážní linka v USA by měla snížit jednotkovou cenu Airbusů A320, který je dlouhodobě největším konkurentem Boeingu 737.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Airbus


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Nic není náhodou

11.07.2012 v 19:39 Zdenek

Tento krok může být považován za mírně šokující, ale pochopitelně má své důvody. Jedním z nich je fakt, že Alabama je americký stát praktikujících zákon „right to work“, tzn. zákon, který v podstatě eliminuje paralyzující vliv odborů na pracující. Podobně takto určitě kalkuloval Boeing, když se rozhodl v jiném takovém státě, Jižní Karolíně, postavit kompletační linku na svůj DreamLiner 787. Firma za to byla vloni těžce napadena (i u soudu) národní radou pro „pracovní vztahy“ a tlak přestal, jen když Boeing souhlasil s výstavbou další linky ve státě Washington. Ano, uhádli jste, tam, kde zákon R.T.W. neexistuje. Dalším důvodem pro Airbus může být také alabamská tradice a existence dělníků v těchto oborech velmi zkušených. Huntsville byl a je klíčovým centrem techniky pro dobývání vesmíru. Asi také není náhodou, že Airbus Industries se sem stěhují jen nedlouho po agresivním zeštíhlování, kterému čelí pracovní síly NASA. Je ovšem otázkou, máme-li tady v US být A.I. vděčni za fiskální a ekonomickou důvěru, kterou nám takto vyjádřili, nebo se máme stydět za to, že se jejich výroba stěhuje do země s klesající hodnotou pracovní síly.

Odpovědět

Přidat komentář