Ve Farnborough začal boj mezi Airbusem a Boeingem

10.07.2012

Ve Farnborough začal boj mezi Airbusem a Boeingem
Ve Farnborough začal boj mezi Airbusem a Boeingem (Zdroj: Aeroweb.cz)

Velkolepá a tradiční akce, ale přeci letos se speciálním nábojem. I tak by se dal charakterizovat včera zahájený aerosalon v anglickém Farnborough. Více než v letech minulých se totiž očekává soupeření mezi Airbusem a Boeingem o nové zakázky. Tu první velkou již včera ukořistil americký gigant.


Video Farnborough International Airshow 2012

Zatímco loni přitahoval velkou pozornost vylepšený model evropského koncernu Airbus A320 NEO, letošní rok by měl patřit, alespoň podle šéfa Boeingu Jima McNerneyho, zaoceánskému konkurentovi zejména díky Boeingu 737 Max (více o této rivalitě v článku ZDE!). Nadále však budou společnosti soupeřit i v prodejích obřího Airbusu A380 a úsperného Boeingu 787 Dreamlineru.

A Boeing si o svou letošní silnou pozici řekl hned v první den výstavy, když získal zakázku v hodnotě 7,2 miliardy dolarů (149,5 miliardy korun). 75 vylepšených "sedmtřisedmiček" si objednala leasingová společnost Air Lease. Naproti tomu Airbus zaznamenal pouhé čtyři objednávky letounů A321 NEO izraelské společnosti Arkia Israeli Airlines. Další mnohamiliardový kontrakt měl podle agentury Reuters získat výrobce Sikorsky Aircraft na vrtulníky Black Hawk H-60 pro americkou armádu.

Aerosalon potrvá ve Farnborough celý týden. Do pátku je určený obchodníkům a společnostem, o víkendu se pak otevře široké veřejnosti. Diváci se mohou poslední dva dny těšit také na řadu leteckých ukázek od historických přes dopravní až po vojenská letadla. Chystá se také vystoupení akrobatických skupin v čele s legendárními Red Arrows.

Oficiální stránky aerosalonu najdete ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář