Na Dnech NATO se opět ukáže B-52 i holandský Demo Team

24.07.2012

Na Dnech NATO se opět ukáže B-52 i holandský Demo Team
Na Dnech NATO se opět ukáže B-52 i holandský Demo Team (Zdroj: Aeroweb.cz)

Účast svých letounů F-16 Fighting Falcon při letošním ročníku Dnů NATO v Ostravě a Dnů Vzdušných sil AČR potvrdil nizozemský Demo Team. Diváci se tak mohou těšit na ukázku prvotřídní akrobacie víceúčelového bojového letounu již popáté. Potřetí se na mošnovském letišti objeví také obří strategický bombardér Boeing B-52 Strotofortress.

„Jsme samozřejmě nesmírně potěšeni tím, že se k nám opět vrací tento letecký tým, který po zásluze patří k nejlepším akrobatickým týmům s letouny F-16 a jehož vystoupení bývají vrcholy leteckých akcí,“ uvedl k účasti tradičně oranžově zbarvených letounů Zbyněk Pavlačík z pořádajícího sdružení Jagello 2000. Připomněl tím věhlas letounů F-16, jejichž ukázky akrobacie patří mezi nejoceňovanější v této kategorii vůbec.


Nizozemský letoun F-16 / foto Matěj Lelek

Ani legendární americký Stratofortress si na nedostatek zájmu diváku stěžovat nemůže a i s ohledem na to jej diváci na Dnech NATO uvidí již potřetí. V doprovodu s ním z letecké základny Barksdale přiletí i letoun C-130 Hercules.

„Jsme velice rádi, že se opět objeví tato ikona studené války, která se díky opakované účasti stala i jakousi ikonou naší akce,“ zmiňuje Pavlačík na oficiálním webu akce. „B-52 je skutečně neobyčejný stroj a vnímáme jako velké uznání od amerických představitelů, že jsme jedinou akcí ve střední Evropě, na které se představí třikrát po sobě,“ doplnil.

Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil AČR se konají od 20. do 23. září, přičemž hlavní program pro veřejnost se bude soustředit na poslední dva dny. Souběžně s akcí bude na letišti Leoše Janáčka probíhat také výstava leteckého průmyslu FlyIn 2012.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář