Speciál Tecnam MMA nově ve vlastnictví slovenské Geodeticcy

30.07.2012

Speciál Tecnam MMA nově ve vlastnictví slovenské Geodeticcy
Speciál Tecnam MMA nově ve vlastnictví slovenské Geodeticcy (Zdroj: Aeroweb.cz)

Letecká společnost F AIR předala 20. července v rakouském Wiener Neustadtu slovenské společnosti Geodeticca první letoun Tecnam MMA (Multi Mission Aircraft). Dvoumotorový hornoplošník, vybavený rakouskou společností Airborne Technologies jako fotogrammetrický speciál, se vyznačuje možností operovat  z krátkých travnatých ploch. Díky motorům Rotax  je spotřeba paliva méně než poloviční ve srovnání s doposud používanými letouny.


Foto Michal Beran

Nízké provozní náklady a také vysoká flexibilita při instalaci senzorů a kamer činí z letounu Tecnam MMA univerzální nástroj nejen pro geodetické a geofyzikální mise. Airborne Technologies vybavuje tyto stroje také zařízením pro laserové skenování, zařízením pro pátrání a záchranu, kontrolní a průzkumné mise apod. Několik takto vybavených strojů je již v provozu jak v Evropě, tak také v Austrálii či v Rusku.

V provozu jsou také policejní verze. Současná úsporná opatření vyvolávají jednoznačně potřebu snižování provozních nákladů. První zkušenosti v tomto směru již mají policejní složky v Německu a ve Velké Británii. V obou případech bylo dokázáno, že za zlomek dosavadních nákladů lze dosahovat stejných výsledků jako za použití vrtulníků.

Společnost F AIR, zastupující výrobce letounu Tecnam a  Airborne Technologies, předvede letoun Tecnam MMA na podzim letošního roku také české odborné veřejnosti.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Zajímavosti