Týden ve světě letectví

29.07.2012

Týden ve světě letectví
Týden ve světě letectví (Zdroj: Aeroweb.cz)

Japonská ANA uzemnila pět Dreamlinerů kvůli korozi

All Nippon Airways v týdnu uzemnila pět Boeingů 787 Dreamliner ze své flotily. Důvodem byla zjištěná koroze na jedné ze součástek převodovky v motorech Rolls-Royce Trent 1000. ANA byla nucena vyměnit celkem sedm motorů na výše zmíněných letadlech. Kvůli výměně aerolinka zrušila dva vnitrostátní lety.

Problém s korozí součástky v převodovce odhalil přímo výrobce Rolls-Royce při provádění vytrvalostních testů. Důvodem pro vznik koroze je prý změna technologického postupu při výrobě této konkrétní součástky.

Ve Francii zahynulo šest lidí při havárii vrtulníku

Ve středu se ve Francii zřítil vrtulník Eurocopter Cougar při testovacím letu. Nehoda se stala v departementu  Alpes-de-Haute-Provence v jihovýchodní Francii. Všech šest zaměstnanců Eurocopteru na palubě při nehodě zahynulo. Vrtulník pravděpodobně zavadil o dráty elektrického vedení. Osudný let byl součástí testování nově vyrobeného stroje před předáním zákazníkovi.

Přední část prvního letuschopného A350 je v Toulouse

Přední sekce prvního letuschopného Airbusu 350 XWB (MSN1) dorazila do továrny výrobce EADS ve francouzském městě Toulouse. První zkompletovaná část dlouhá 21 metrů nyní bude čekat na finální montáž. Centrální a zadní sekce stroje budou dopraveny na finální montáž letounu na konci léta letošního roku. Všechny velké součásti nového letounu dopravují speciálně upravené Airbusy A300-600ST známé jako Beluga.

 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář