Týden ve světě letectví

05.08.2012

Týden ve světě letectví
Týden ve světě letectví (Zdroj: Aeroweb.cz)

Nákladní loď Progress zakotvila u ISS v rekordním čase

Vesmírná nákladní loď Progress M-16M ve čtvrtek zakotvila u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) již po šesti hodinách od startu, tedy při čtvrtém obletu země. Ačkoliv taková cesta zpravidla trvá dva dny, obvykle 34 obletů, díky přesnějším navigačním schopnostem lodi bylo možné aplikovat tzv. zrychlený profil letu. Ten vyžaduje, aby se přilétající plavidlo dostalo na oběžnou dráhu velmi blízko ISS, kdy stačí provádět již pouze drobné korekce.

Nevýhodou zrychleného profilu je, že je navigačně vypočítáván vždy pouze pro jedno startovací okno. Při jakémkoliv opoždění startu, například z důvodu špatného počasí, by bylo nutné aplikovat klasický dvoudenní profil.

Let lodi Progress měl kromě převozu vědeckých a lékařských nástrojů, paliva a potravin prověřit právě možnosti zrychleného profilu pro budoucí lety raket Sojuz s lidskou posádkou. První z nich by se měl uskutečnit již letos o Vánocích.

Nad Washingtonem nebylo daleko od tragédie

Vážný incident nebezpečné sblížení letadel zaměstnal v úterý řídicí letového provozu na washingtonském letišti Ronalda Reagana. Problém si přitom vyrobili sami, když kvůli blížící se bouři radarové stanoviště spolu s věží ve Washingtonu obrátilo směr provozu do opačného směru, avšak informace již nebyla předána dvěma letounům povoleným ke vzletu podle dosavadních podmínek.

Obě odlétající letadla se tak dostala nebezpečně blízko letounu přistávajícího již podle nových instrukcí, 500 stop vertikálně a 1,7 námořní míle horizontálně, resp. 600 stop vertikálně a 2,8 námořní míle horizontálně. Ačkoliv podle Federálního leteckého úřadu (FAA) nebyly letouny nikdy na konfliktním kurzu, minimální bezpečné rozestupy 1 000 stop a 3 námořní míle porušeny byly. FAA vážný incident prošetřuje.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář