Týden ve světě letectví

19.08.2012

Týden ve světě letectví
Týden ve světě letectví (Zdroj: Aeroweb.cz)

V Súdánu havaroval antonov, narazil do srázu hory při průletu

Dnes kolem sedmé hodiny ranní (SELČ) narazilo při průletu na letišti v súdánském Talodi do strmého srázu pohoří Nuba letadlo typu Antonov 26 s 32 osobami na palubě. Kromě šesti členů posádky v letounu měla podle agentur sedět súdánská delegace včetně tří ministrů, která se přepravovala na místní oslavy konce muslimského postního měsíce ramadánu. Stroj měl podle serveru Aviation Herald patřit súdánskému přepravci Alfa Airlines.

V místě a čase nehody panovala podle súdánské televize silná písečná bouře a špatná viditelnost. Letoun podle zdejšího leteckého úřadu zahájil krátce před přistáním postup pro nezdařené přiblížení, ale nedokázal při průletu nastoupat do potřebné výšky. Další okolnosti nehody se vyšetřují.

Pátrači po letounu Earhartové našli "výtvor lidské činnosti"

S čerstvým prohlášením přišla včera skupina historiků, kteří prohledávají moře u ostrůvku Nikumaroro v Tichém oceánu za účelem objevení letounu Lockheed Electra legendární pilotky Amelie Earhartové. Podle nich video pořízené podmořskou sondou ukazuje na dně moře produkt lidské činnosti.

"Je stále velmi brzy (na jednoznačné závěry - pozn. red.), ale našli jsme trosky objektu vytvořeného člověkem v místech, kde bychom ho očekávali, pokud by naše teorie o letounu byla správná," řekl ředitel Mezinárodní skupiny pro obnovu historických letounů (TIGHAR) ve včerejším prohlášení. Doplnil, že je zapotřebí hlubší analýza videa, kterou tým provede po návratu na asi 1 800 mil vzdálené Havajské ostrovy.

Pátraní po troskách Electry obnovila americká vláda poté, co byla letos v březnu nalezena fotografie, zachycující Earhartovou právě na atolu Nikumaroro krátce před jejím zmizením v roce 1937, když se pokoušela o let kolem světa. (Informovali jsme vás o tom ZDE!) Již o pět let dříve se zapsala do dějin jako první žena, která coby pilotka přeletěla Atlantický oceán.


V březnu nalezený snímek s Amelií Earhartovou

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář